Espoosse kerkis vaikselt Soome kõrgeim tornmaja ja tulekul on veel kõrgemad

Lisaks Espoos vaminud 90 meetri kõrgusele ja 24-korruselisele Niittyhuippu tornile rajatakse Soomes mitmele poole veel tornmaju.

Niittyhuippu on kortermaja, mis valmis käesoleval aastal ja elanikud pääsesid sisse paar kuud tagasi oktoobris. Tegemist on Soome kõrgeima majaga, kuna Tampere hotell Torni on 89 meetrit kõrge ja 25-korruseline, Cirruse tornmaja Helsingis on 88 meetrit kõrge ja 26-korruseline, vahendab Yle.

Soome kõrgeim tornmaja valmis vaikselt, kuna alla 100 meetrine ehitis ei ärata enam tähelepanu – selliseid ja veelgi kõrgemaid on plaanis rajada mitmele poole Soome.

Juba pooleteise aasta pärast valmib Helsingis Kalasadama piirkonnas Redi rajoonis esimene kaheksast tornmajast – Majakka. See on valmides 132 meetri kõrgune ja 35-korruseline, sellega Soome kõrgeim kortermaja. Aga seda ainult viivuks, sest Espoo Keilaniemisse planeeritakse nelja pilvelõhkujat, millest kõrgeim on 145-meetrine ja 40-korruseline. Esimene torn saab valmis eeldatavalt 2021. aastal.

Soomet on tabanud viimasel ajal uus tornehitiste buum. Kui enne sõdasid olid need avalikud hooned nagu kirikud või olümpiastaadioni torn ja peale sõda büroohooned, siis praegused tornid on kortermajad.

Üle 20-korruselised kortermajad kerkivad lähiaastatel põhiliselt Helsingi ümbrusse ja Tamperesse. Tamperesse rajatakse 21-korruselist tornmaja Luminary. Helsingis kerkivad uued tornid lisaks Kaladasamale veel Kesk-Pasilas ja Vuosaaris.

https://yle.fi/uutiset/3-9988687

Kommentaarid
(Külastatud 936 korda, 1 külastust täna)