Noored peaks olema ettevaatlikud, kui leiavad oma vanemate telefonist mõne järgmistest äppidest

Politsei utsitab lapsevanemaid olema tähelepanelik, kui nad leiavad oma võsukese telefonist mõne kahtlase sõnumiäpi nagu Wickr või Signal või anonüümse veebibrauseri Tor browser. Need võivad viidata narkokaubandusele või mõnele muule ebaseaduslikule tegevusele. Samas aga tasub ka noortel aeg-ajalt jälgida oma vanemate telefone, kuna ka sealt võib leida kahtlasi äppe.

Fitness-äpid

Kui leiad omavanemate telefonist äpi nagu MyFitnessPalin, Endomondo või RunKeeper, võib see tähendada, et vanemast on saanud liikumise ohver. On võimalik, et vanem ei liigu enam selleks, et seda nautida, vaid täita hambad ristis mingid nädalaks ette kirjutatud numbrid: kilomeetrid või kilokalorite hulk. Noortel tasub võtta see vanematega jutuks ning selgitada, et liikumisel on ainult siis mõte, kui see meeldib – pakub mõnu ja naudingut.

To-do-list või tegevuste haldur

Any.do, Tasks või OmniFocus vanema telefonis võib olla märk sellest, et lapsevanem on hakanud liikuma kahtlastes ringkondades ja talle on pandud ülesandeid, mida ta tegelikult teha ei taha. Selleks vajab ta telefoni äppi, mis teda teatud asju tegema sunnib.

Ole aga ettevaatlik seda teemat tõstatades: ta raiub sulle süütute silmadega otsa vaadates, et tal on mugav ette valmistada mõni presentatsioon veel pärast õhtusööki ja enne magamaminekut, või teha kopi-peist mõnest asjast seitsmele eri blanketile töökoha intranetis. Ta teeb pähe süütu näo, aga jäta meelde: ta valetab.

Õlle- või veiniäpid

Tunned oma vanemaid hästi ja tead, et nende nädalalõpu tegevuste hulka kuulub omal nina täis tõmbamine. Selles pole midagi hullu: kontrollitud alkotarbimine aitab arendada vanemate kujutlusvõimet ja lõõgastuda.

Kui aga telefoni lisanduvad sellised äpid nagu Untappd, Beer Judge või Veini Äpp, võiks koos nõu pidada, mis suunas edasi minna.

Nende appide kasutamisel võib lihtsast alkotarbimisest saada eesmärk omaette ning samal ajal kaob nautimise võlu. Enne võis ta juua Aleksandrit ja naerda lõbusate koduvideote üle. Nüüd on ta aga vihane, kui ei saa kätte mõnda viimast belgia kloostrimunkade villitud pudelit.

Kutsu vanem enda kõrvale diivanile ja juhi tähelepanu, et alkoholi tarvitamise mõte on stressi vähendamine, mitte selle juurde tekitamine.

Tinder

Appi, ei. Ainult seda mitte.

Tõlgitud väljaandest Helsingin Sanomat

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005442285.html

Kommentaarid
(Külastatud 264 korda, 1 külastust täna)