Mis on Soome sajandi liiklustegu? Kas teadsid, et helkur ja talverehvid on soomlaste leiutised?

Soomes on parasjagu käimas sajandi liiklusteo valimine. Sõelal on muu hulgas helkur ja ja talverehvid, mis on soomlaste leiutised.

Lisaks on valikus sellised soomlaste poolt kasutusele võetud asjad nagu kergliiklusteed, „Kui jood, ära sõida”-kampaania ja kiiver.

Helkurit hakati Soomes kasutama 1940-50ndatel aastatel. Selle leiutas soomlasest põllumees Arvi Lehti. Tema poeg Taisto täiendas valikut lumehelbe kujulise helkuriga, mille kujundas Kalervo Suomela ja mis sai Soomes väga populaarseks. Helkur sai ametliku standardi 1979. aastal ja see muutus Soomes pimedal ajal kohustuslikuks kolm aastat hiljem.

Maailma esimese talverehvi Kelirengas valmistas Soome Gummitehdas veoautodele 1934. aastal. Rehvide naastud on samuti soomlaste leiutis ja need võeti kasutusele 1930ndatel aastatel. Naastud muutusid levinuks 1960ndatel aastatel – esimesed naastude tootjad maailmas olid Soome firmad Kometa ja Tikka Spikes ning naastrehve hakkas maailmas esimesena valmistama Nokia. Talverehvid muutusid Soomes talvisel ajal kohustuslikuks 1977. aastal. Talverehvide kohustuslik kasutusaeg on detsembri algusest kuni veebruari lõpuni.

Kommentaarid
(Külastatud 607 korda, 1 külastust täna)