Lõuna-Soome on ilmunud hundid, kes inimest ei karda

Lõuna-Soomes Uusimaal on viimasel ajal nähtud erakordselt palju hunte. Hundid on end sisse seadnud Lääne-Uusimaal kolme valla territooriumil.

Viimasel ajal on hunti nähud kõige rohkem Snappertuna küla lähedal Raaseporis. Kõige tõenäolisemalt on end sisse seadnud uus hundikari, kuna sealkandis on kütitud nii noor kui täiskasvanud isane hunt, vahendab Yle.

Asjatundjate väitel oli tegemist alfapaariga, ehk täiskasvanud isase ja emase hundiga, kel oli kuus kutsikat. Maha lastud täiskasvanud hunt oli karja alfaisane. Seetõttu on raske prognoosida, kui kaua see kari veel koos püsib.

Karja tegevusest võib välja lugeda, et inimest nad eriti ei karda. Samuti polnud huntide tulek üllatav ja üllatav pole ka see, kui tekib uus kari.

Üllatav pole huntide ilmumine seetõttu, et vaid sada kilomeetrit eemal Satakunna kandis on hundid elanud üle kümne aasta. Snappertunas kütitud huntide DNA-st tuli välja, et isane oligi pärit Satakunnast, emane aga Raasepori ja Salo piirilt.

Huntide päritolu seletab ka nende julgust: nad on elanud inimasustuste lähedal. Hundid on viimasel ajal äratanud tähelepanu ka mujal Soomes. Soomes elab arvatavalt 150-180 hunti.

https://yle.fi/uutiset/3-9915391

Kommentaarid
(Külastatud 1,214 korda, 1 külastust täna)