Jõulude tarbimispidu algab teisipäeval, kui 3,7 miljoni soomlase kontodele laekuvad maksutagastused

Maksutagastuse päeval 5. detsembril on kauplustes ja restoranides tavaliselt rohkem kliente, aga tänavu makstakse maksutagasusi rohkem kui varasematel aastatel ning tarbijate usaldus on laes.

Eile, kolmapäeval, 29. novembril pidid omakorda sajad tuhanded soomlased tasuma juurdemakstava maksuosa. Tänavu pidi soomlane keskmiselt juurde maksma 1619 eurot ja tagasi sai 712 eurot, mida on rohkem kui varasematel aastatel, vahendab Helsingin Sanomat.

Juurde- ja tagasimaksete suurused erinevad vastavalt omavalitsustele. Näiteks Lapimaal Pelkosenniemis oli keskmine juurdemakse tänavu 668 eurot, samas kui Helsingi külje all Kauniainenis oli vastav summa 4009 eurot.

Suuremad maksutagastused on samuti Kauniainenis. Seal saab tagasi keskmiselt 1199 eurot, kui Põhja-Karjalas Lieksas on vastav summa 533 eurot.

Keskmist mõjutavad mõned suured juurdemakased või tagastused. Nii tagastuste kui juurdemaksete mediaan on olnud aastaid 300 euro ringis.

Tagastusi on arvuliselt alati rohkem kui juurdemakseid. Juurdemakseid teeb 700 000 inimest, aga tagastusi saab 3,7 miljonit inimest.

Möödunud aastal oli juurdemaksete kogusumma ligi miljard eurot, aga tagastusteks maksti 2,6 miljardit eurot.

Tagastused on suuremad seepärast, et paljud inimesed on teatanud kõrgema maksuprotsendi kui see olema peaks. Põhjusi on mitmeid, aga üks on see, et inimesed tahavad enne jõule pigem raha saada kui juurde maksta.

Maksutagastused omakorda mõjutavad Soomes kaubandust. Jõulumüük elavneb, kuna maksutagastused tulevad detsembris. Ent raha ei lähe ainult kaubandusse – seda hoiustatakse, investeeritakse ja sellega makstakse krediitkaardi võlgu.

Maksutagastuste juures on positiivne see, et inimesed ei pea jõuluostudeks võtma laenu.

Joulun kulutusjuhla alkaa tiistaina, kun yli kolme miljoonaa suomalaista saa veronpalautusta – katso laskurista, millaisia palautuksia kotikunnassasi saadaan

Veronmaksajista valtaosa tuntee menneen verovuoden haamut pankkitilillään marras-joulukuun vaihteessa. Ensi tiistai on yli kolmelle miljoonalle suomalaiselle juhlapäivä, kun veronpalautukset tulevat. Eilen keskiviikkona satojen tuhansien suomalaisten piti maksaa 2016 kertyneet mätkyt tai niiden ensimmäisen erän. Suomalainen sai tänä vuonna mätkyjä keskimäärin 1 619 euroa ja palautuksia 712 euroa, eli enemmän kuin viime vuosina.

Kommentaarid
(Külastatud 229 korda, 1 külastust täna)