Soome maksuamet sai ühelt maksumaksjalt 700 miljonit erakordset tulu

Soome maksuamet sai möödunud aasta eest ühelt maksumaksjalt 700 miljoni euro ulatuses erakordset tulu. Maksumaksjat suvel pärast asja ilmsikstulekut ei avalikustatud.

Nüüd uuris Helsingin Sanomate ajakirjanik välja, et see oli seotud Soome mobiilimängude tootja Supercelli aktsiate edasimüügiga, millest teeniti kokku 3,5 miljardit tulu, millest omakorda ettevõtte tulumaks oli 20 protsenti ehk 700 miljoni eurot.

Suure maksu maksja oli Soome ettevõte Kahon 3 oy. Firma on registreeritud Helsingis Lautatarhankatul.

Kahon 3 on omakorda otsapidi seotud Supercelli ja selle soomlastest loojate Ilkka Paananeni ja Mikko Kodisojaga. Kõigepealt müüdi 51 protsenti Supercellist 1,1 miljardi euro eest maha juba 2013. aastal ning ostjateks olid Jaapani firmad Softbank ja GungHo. Paananen ja Kodisoja seadsid müügi puhul tingimuseks, et Supercell jääks Soome. See tähendas, et Supercelli peakorter jääks Soome, aga jaapanlased otsustasid ka aktsiaid Soomes hoida ja need paigutatigi holding-firmasse Kahon 3.

Jaapanlastele see variant sobis, sest Soome seaduse kohaselt ei maksustata dividende kui need jäävad holding-ettevõttesse. Softbank seadis tingimuseks, et nii Paananen kui Kodisoja panustavad kumbki firmasse Kahon 3 miljon dollarit. See polnud probleem, kuna Supercelli osaluse müügist teenisid mõlemad ligi 170 miljonit eurot.

Supercelli põhiomanik Softbank aga oli teinud suuri investeeringuid, näiteks ostnud 2013. aastal üles USA mobiilioperaatori Sprint, mistõttu ettevõte vajas raha. Nõnda müüs Softbank 2016. aastal oma osalused nii Hiina veebikaubamajas Alibaba kui ka Supercellis. Supercelli enamusosaluse ostis üles Hiina mängufirma Tencent, makstes Softbankile osaluse eest Supercellis 6,5 miljardit eurot. Sellest summast sai Kahon 3 ligi 4,5 miljardit. See omakorda tähendas, et Kahon 3 sai Supercelli aktsiate müügist 3,5 miljardit tulu, millest 20-protsendiline tulumaks moodustabki 700 miljonit eurot.

Soome mõistes on 700 miljonit eurot aastas ühe maksumaksja kohta erakordne maksutulu. Sellest suurema maksutulu maksis riigile headel aegadel ainult Nokia. 2015. aastal olid Soome suurimad ettevõtte tulumaksu maksjad Supercell 176 miljoni euroga ja Nordea 116 miljoni euroga.

Erakorraline maksutulu tuli Soome paljuski tänu Supercelli asutajatele Paananenile ja Kodisojale. Mehed on ka varem olnud Soome riigile ausad maksumaksjad. Nad on põhjendanud ausalt maksu maksmist asjaoluga, et kõik mis neil on, on tänu Soome ühiskonnale ja neil pole kahju Soomele tagasi anda.

Osaliselt on suure maksutulu põhjus ka selles, et 2014. aastal otsustas Jyrki Kataineni valitsus alandada ettevõtte tulumaksu senise 24 protsendi pealt 20 protsendi peale, pärast mida on maksu laekumine suurenenud.

Kommentaarid
(Külastatud 646 korda, 1 külastust täna)