Kogu maailm hämmingus: soomlastele meeldib makse maksta

Kogu maailm on hämmingus, sest 79 protsenti ehk valdav enamus soomlastest maksab meeleldi makse.

Eriti hämmastav on veel see, et vaid viimase nelja aastaga on poolehoid maksude maksmisele kasvanud Soomes kümne protsendipunkti võrra, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomlaste maksusõbralikkust põhjendatakse kahe asjaga: esiteks on maksude maksmine muudetud võimalikult lihtsaks ja sõbralikuks. Teine põhjus on avaliku elu tegelaste suurenenud poolehoid maksude maksmisele. Näiteks Supercelli müügiga miljoneid teeninud Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja otsustasid teenitud tulult kõik maksud ilusti ära maksta.

Paananen on hiljem korduvalt rääkinud, et on Soomelt nii palju saanud, et ta ei pea paljuks Soomele tagasi anda. Ta ütles, et on Soomes üles kasvanud ja hariduse saanud ning on õiglane, et annab nüüd Soomele tagasi.

Pärast Sepercelli müüki oli Paananeni soov, et ettevõte jääks Soome, mis omakorda tõi Soomele 700 miljonit eurot maksutulu.

Paananen on pannud soomlased teistmoodi mõtlema. Varem pole Soome rikkaimad inimesed nii maksusõbralikud olnud.

Maksuameti küsitluse järgi peab tervelt 96 protsenti soomlastest maksude maksmist oluliseks, kuna ainult maksudega on võimalik ülal pidada heaoluühiskonda. Makude vältimine on Soomes üha ebapopulaarsem. Vastanutest 46 protsenti peab maksude vältimist taunimisväärseks, 2015. aastal oli vastav number 33 protsenti.

Maksuteemaline küsitlus viidi Soomes läbi 2017. aasta augustist oktoobrini ja selles osales 1100 inimest vanuses 15-74 eluaastat. Maksuamet on Soomes selliseid küsitlusi korraldanud iga kahe aasta tagant, viimane oli 2015. aastal.

Kommentaarid
(Külastatud 292 korda, 1 külastust täna)