Hea teada: Soome peretoetused laienevad ka teiste EL-i riikide kodanikele

Soome tööle või elama minnes on hea teada, et Soome sotsiaalkaitse katab ka teiste Euroopa Liidu riikide kodanikke. See tähendab, et kui Eesti isa töötab Soomes, siis makstakse Soomes kehtivaid peretoetusi teistele pereliikmetele.

Soome sotsiaalkindlustusameti Kela veebis on toodud põhjalik ülevaade sellest, kuidas ja kellele sotsiaalkaitse laieneb. Nii näiteks makstakse Soomele omast lapse kodus kasvatamise toetust ka siis, kui eesti pereisa või -ema töötab Soomes, aga pere elab Eestis.

Soomes on seda peetud ebaõiglaseks, et peretoetusi makstakse isegi siis, kui pere üldse Soomes ei elagi, aga Soomes on sellele vaatamata rakendatud võrdsuse põhimõtet. Võrdse kohtlemise põhimõte toetab tööjõu vaba liikumist Euroopa Liidu riikide vahel. Euroopa Liidus kehtib põhimõte, et sotsiaal- ja tervisetoetusi makstakse selles riigis, kus inimene töötab ja seda isegi siis, kui inimene elab mujal.

Euroopa Liidus kehtivad üldised põhimõtted sotsiaalkaitse osas. Igal Euroopa Liidu kodanikul on õigus teises riigis viibida ja tööd otsida 3 kuu vältel. Õigus lapsetoetusteks ja töötushüvitisteks tekib siis, kui isik on Soomes töötanud vähemalt 4 kuud või kui ta on Soome püsivalt elama asunud.

Kommentaarid
(Külastatud 767 korda, 1 külastust täna)