ELi metsapoliitika: Eesti lõi Soomele noa selga

Euroopa Liidu keskkonnaministrid otsustasid eesistujamaa Eesti juhtimisel külmutada tulevikus metsaraie 2000-2009. aasta tasemel. Soome jaoks tähendab see suurt lööki, kuna Soomes kavatseti just hakata rohkem metsa raiuma.

Metsaraie külmutamine tähendab, et Soome peab tulevikus suurema raie eest hakkama trahvi maksma. Soomes pole metsaga sarnaseid probleeme nagu mujal Euroopas, kus metsad on maha võetud, aga Soome seisukohtadest sõideti lihtsalt üle. Euroopa Liit surub Soomele vägisi peale metsaraie vähendamist, et säilitada alles jäänud metsi, see omakorda tähendab lööki Soome metsatööstusele. Soome keskkonnaminister Kimmo Tiilikainen ütles pärast ministrite kohtumist, et on eriti pettunud, vahendab MTV.

Eesti, kus samuti on metsatööstusel suur osakaal, tantsib eesistujana metsapoliitika osas teiste Euroopa riikide pilli järgi. Eesti tegi algul ettepaneku manööverdamisruumiks kokku 360 miljoni tonni CO2 osas, millest Soomele oleks jäänud 44,1 miljonit tonni. Viimasel hetkel õnnestus Soomel kaubelda omale 10 miljonit tonni juurde, aga ka seda on vähe. Soomele eraldatud manööverdamisruum katab laias laastus ühe tselluloositehase mahu.

Lõplik kokkulepe sõlmitakse ministrite nõukogu, komisjoni ja parlamendi ühisotsusena. Soome loodab veel oma positsiooni parandada.

Tiilikainen oli nii vihane, et jättis ministrite kohtumisel lõpuks üldse hääletamata ja Soome esitab otsusele oma kriitilise märkuse.

Kommentaarid
(Külastatud 271 korda, 1 külastust täna)