Tuumasõja korral jääks Soomes ellu pooled elanikud, ja needki valdavalt maapiirkondades

USA-s on avalikustatud Külma sõja aegsed dokumendid, mille kohaselt jääksid Euroopas, kaasa arvatud Soomes tuumasõja korral ellu pooled elanikud ja needki valdavalt maapiirkondades.

Varem salastatud dokumentides on arvestus tehtud kõige negatiivsema stsenaariumi puhul, kus tuuled puhuvad idast. Soome on nende riikide riikide hulgas, kes saavad kahjustada esmajärjekorras, vahendab Verkkouutiset.

Dokumendid on pärit George Washington University hallatavast rahvusliku julgeoleku arhiivist (National Security Archive). Tegemist on USA kaitseministeeriumi varem salastatud dokumentidega, milles 1962. aasta augustis tehti arvestus, kui palju võiks NSV Liidus, naabermaades ja mujal Euroopas tuumasõja korral inimesi hukkuda.

Raportis on öeldud, et kui puhub tugev idatuul, siis viib see radiatsiooni edasi Soome, Poolasse, Ida- ja Lääne-Saksamaale, Tšehhoslovakkiasse, Austriasse, Ungarisse, Rumeeniasse ja Jugoslaaviasse. Radioaktiivne saaste jõuab Šveitsi ning Lõuna-Prantsusmaa ja Põhja-Itaaliani välja. Puutumata jääksid, Lõuna-Itaalia, Albaania, Kreeka, Bulgaaria ja Türgi.

Üksikasjalikud arvutised iga riigi kohta on jätkuvalt salastatud. Ainult Poola kohta on märgitud, et seal hukkub kokku ligi 30 miljonit inimest.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [603.82 KB]

https://www.verkkouutiset.fi/salainen-asiakirja-usa-laski-paljonko-suomalaisia-kuolisi-ydinsodassa/

Kommentaarid
(Külastatud 644 korda, 1 külastust täna)