Soome roheliste uus juht selgitab oma varasemaid kommunistlikke vaateid

Soome juhtivaks erakonnaks on kerkimas rohelised. Äsja sai erakond uue juhi – Touko Aalto. Nüüd aga liiguvad Aalto kohta jutud tema kommunistlikust minevikust.

Nii näiteks on levitatud sotsiaalmeedia kaudu Aalto kirjutisi kommunistlikus noorsooväljaandes. Aalto ise põhjendab seda asjaoluga, et kümme aastat tagasi oli ta noor ja vihane mees, vahendab Ilta-Sanomat.

Tollal 19-aastane Aalto kirjutas näiteks kommunistlikus väljaandes seda, et kommunistlikud ideed vastavad tema maailmapildile. See tähendas tema arvates, et rahva enamus ja loodus on tähtsamad kui turumajandus.

Toona Jyväskylä ülikoolis riigiteadust õppinud Aalto ütleb nüüd, et ei teadnud siis veel, mida kommunism tähendab. Ta oli siis mõjutatav selle kaudu, mida tema ümber räägiti. Aalto oli mõnda aega isegi Soome kommunistliku noorsooühenduse liige. Seda mõjutas Joensuu 1990ndate aastate skinhead-ide kultuur. Aalto väitel olid fašism ja natsism need, millele tuli vastu astuda ja kommunism oli selleks sobiv lahendus.

Mõnda aega oli Aalto suur eeskuju ja iidol Che Guevara. Enam aga Aalto riietekapist Che särki ei leia. Need võivad veel olla tema lapsepõlvekodus Joensuus pööningul.

Praegu peab Aalto end sotsiaalliberaalse turumajanduse pooldajaks. Ta ütleb, et toetab heaoluühiskonda, aga see on sulane, mitte peremees. Kommunismi kohta ütleb Aalto nüüd, et ei poolda mingisuguseid totalitaarseid režiime.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005263410.html

Kommentaarid
(Külastatud 167 korda, 1 külastust täna)