Soome politseinikud: uus terrorirünnak väga tõenäoline

Soome politsei rahastus on nii kokku tõmmatud, et politseinikud peavad uut terrorirünnakut äärmiselt tõenäoliseks. Politseinikud ütlesid Iltalehti küsitlusele vastates, et kui inimesed teaksid, kui hull on olukord tegelikult, siis nad magada ei saaks.

Ligi 94 protsenti vastanud politseinikest peavad uut terrorirünnakut väga tõenäoliseks. Üle poole vastanutest on arvamusel, et politsei ressurssidest ei jätku terrorirünnakute tõkestamiseks. Uus rünnak on vaid aja küsimus. Põhjus, miks asjad on hullud, on politsei rahastuse suur kokkutõmbamine.

Politseinike väitel on politsei rahastus nii kokku tõmmatud, et kui inimesed teaksid tegelikku olukorda, siis nad öösel magada ei saaks.

Eriti mures on politseinikud eitava vastuse saanud varjupaigataotlejate radikaliseerumise pärast. Koguni 87 protsenti vastanutest peab selliseid inimesi ohtlikeks.

Andmed on pärit Iltalehti läbi viidud mammutküsitlusest politseinike seas, kus vastas kokku 1077 politseinikku. Kokku saadeti küsimustik 7152 politseinikule.

Politseinikud said küsimustikule lisada ka oma kommentaari. Üle 300 politseiniku tunnistasid avameelselt muu hulgas, et kardavad uut terrorirünnakut, aga midagi teha ei saa, kuna politsei rahastus on kokku tõmmatud. Kartus tuleb eitava vastuse saanud varjupaigataotlejate radikaliseerumisest.

Lisaks teeb politseinikele muret see, kui kodanikud peavad neid rassistideks ja migrantide vastasteks. Olukord on viinud politseinike-vastase vägivallani.

Kõige suurem mure on ressursside, ehk raha puudus. Eriti on politseinikud mures ohuolukordade pärast, mis on ette tulnud väljaspool suuremaid keskusi. Kui näiteks terrorirünnak toimub Lapimaal, siis pole võimalik kusagilt abi saada. Rahvasaadikutele tuleks anda teada, kui kaugel politseipatrullid teineteisest on ja teinekord kulub tunde, enne kui üks patrull teisele appi jõuab.

Kuigi ressursside puudusest on räägitud juba aastaid, on see eriti välja tulnud seoses pagulaskriisiga. Politseinikud räägivad mõnuainete tarvitamisest, läbi põlemisest ja suutmatusest kuritegusid lõpuni uurida. Probleem oleks isegi siis, kui Soomes poleks ühtegi varjupaigataotlejat. Olukord on mõnes kohas nii hull, et politseinikud on töölt lahkunud. Inimesed jäävad haigeks ja põlevad tööl läbi. Ühest jaoskonnast läks korraga läbipõlemise tõttu puhkusele mitu uurijat ja osa neist läks üldse politseist minema. Politseinikud küsivad, millal see jant ükskord lõpeb.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709152200394775_u0.shtml

Kommentaarid
(Külastatud 1,621 korda, 1 külastust täna)