Soome lasteaedades minnakse üle ajapõhisele maksustamisele

Soome lasteaedades minnakse üle süsteemile, mille järgi arvestatakse kohatasu lasteaias veedetud aja järgi. See on aga toonud juurde tööd lasteaedade töötajatele, kuna laste arvu on raske ette prognoosida ning rühmades on rohkem lapsi.

Lapsed on paljudes lasteaedades nii-ütleda taksomeetri järgi – õpetaja nutitelefonis fikseeritakse lapse toomise ja viimise aeg ning kohatasu arvestatakse selle järgi. See süsteem meeldib paljudele lapsevanametale, kuna muudab lasteaia töö paindlikumaks ja säästab raha, samas on raskemas olukorras need lapsed, kes peavad lasteaias pika päeva veetma, vahendab Yle.

Neis lasteaedades, kus selline kellaaja süsteem on sisse viidud, tuuakse ja viiakse lapsi eri aegadel. Lastele selline süsteem samuti meeldib, kuna neil on võimalik rohkem aega olla koos oma vanematega, samas ei tea lasteaedade töötajad, kui palju lapsi tuleb ning lastel vahetuvad kogu aeg mängupartnerid.

Viimased lapsed tuuakse kella 11 paiku ning esimesed lahkuvad juba kella 13 ajal. Kõige rohkem kannatavad need lapsed, kes on lasteaias terve päeva – neil võib nädala jooksul vahetuda ligi 30 mängukaaslast. Kolmeaastasele lapsele on seda liiga palju. Samuti on raske luua sõprussuhteid, kui lapsed viibivad lasteaias lühikest aega.

Kellasüsteem on suurendanud rühmades olevate laste arvu. Viimasel ajal on üha raskem kinni pidada lasteaiarühmadele kehtestatud piirmääradest. Üle kolmeaastaste rühmas võib olla korraga 24 last, aga kirjas võib olla lapsi 30. See on võimalik, kui osa lapsi käib kohal osalise ajaga.

Ajapõhise arvestusega on rohkem rahul need pered, kus vanemad töötavad eri kohtades, kel on mitu elukohta ning kus lapsed käivad korraga mitmes lasteaias. Sel juhul õigustab end ajapõhine süsteem paremini. Samuti on kasu neile, kes käivad tööl osalise tööajaga ning saavad lapse varem ära tuua.

Tunnipõhine ajaarvestus on lasteaedades kasutusel Oulus, Jyväskyläs, Liperis ja Vantaal. Paljudes omavalitsustes otsustakse teiste kogemuse põhjal, kas minnakse üle ajapõhisele arvestusele või mitte.

Ajaarvestuse puhul on eelis siis, kui lasteaias teatakse ette, mis ajal lapsed tuuakse ja viiakse, siis on lihtsam tegevusi ette planeerida. Paljud lapsevanemad aga ei teata aegu ette ja see tekitab probleeme. Nii näiteks käituvad vanemad, kes maksavad lasteaia eest täishinda. Lasteaias arvestatakse sellisel juhul, et laps on kohal terve päeva, kuigi nii ei pruugi olla.

Vanhemmat säästivät päivähoitomaksuista kellokorttikikkailulla – seurauksena lapsille isommat ryhmäkoot

Kellokortteja käyttävässä päiväkodissa lapsia tuodaan ja haetaan pitkin päivää. Voittajia ovat perheet, jotka pystyvät järjestelemään töitään säästääkseen päivähoitomaksuissa.

Kommentaarid
(Külastatud 698 korda, 1 külastust täna)