Soome kaitseminister: Lääs on sööda alla neelanud, Zapad on samuti osa infosõjast

Soome kaitseminister Jussi Niinistö ütles kommentaariks Venemaa õppuste Zapad kohta, et sellega seoses on Lääneriigid sööda alla neelanud, sest see on samuti osa infosõjast.

Niinisto suhtub õppustesse Zapad rahulikult, ent samas peab vajalikuks hoida olukorral silma peal, vahendab Yle.

Läänemerel on käesoleval nädalal toimumas kolm suurt sõjalist õppust: kõigepealt Rootsi mereväeõppus Aurora, mis algab täna, esmaspäeval, siis Venemaa õppus Zapad, mis algab neljapäeval. Lisaks algas juba reedel kriisiõppus Northern Coast.

Soome kaitseministri Jussi Niinistö arvates on Zapadi puhul tegemist osaga infosõjast. Lääneriigid on sööda alla neelanud ja sellega on Zapad juba oma eesmärgi täitnud, ütles Niinistö täna Yle hommikuprogrammis.

Vene õppusel osaleb ametlikult 12 700 sõjaväelast. Piir, kust alates tuleb kohale kutsuda välisvaatlejad on 13 000. Niinistö sõnul on aga Venemaal olnud juba pikka aega tava, et kõigist õppustel osalejatest eelnevalt teada ei anta. Selle eest pole mingeid sanktsioone ette nähtud, küsimus on suhtumise muutumisest, kui põhimõtetest jäetakse kinni pidamata.

Niinistö on juba varem pidanud tõenäoliseks, et tegelik õppustel osalejate arv on mitu korda suurem, isegi üle 100 000. Samas ei usu Niinistö, et olukord pingestub samamoodi nagu Gruusias 2008. või Krimmis 2014. aastal.

Niinistö ütles, et praeguste andmete järgi on tegemist üsna tavaliste õppustega. Tegemist on Venemaa regulaarse õppusega.

Seda, et ühel ajal on Läänemerel käimas kolm suurt õppust, peab Niinistö juhuseks. Selliseid suuri õppusi valmistatakse tavaliselt ette mitu aastat ja sügis on kõige tavalisem õppuste korraldamise aeg. Sellest, et korraga on ühele ajale sattunud kolm õppust, ei maksa veel kaugeleulatuvaid järeldusi teha, märkis kaitseminister.

https://yle.fi/uutiset/3-9825611

Kommentaarid
(Külastatud 189 korda, 1 külastust täna)