Soome asutatakse majandusteaduse tippkeskus

Soome valitsus on otsustanud asutada majandusteaduse tippkeskuse, teatas peaminister Juha Sipilä täna Soomest pärit majandusnobelisti Bengt Holmströmi auks peetud pidulikult koosolekul.

Uue asutuse nimi on Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE – Helsingi majanduskõrgkool) ja selle loomisel osalevad valitsuse teatel Aalto ülikool, Helsingi ülikool ja Rootsi majanduskõrgkool. Rahalise poole pealt aitavad kaasa Soome riigi majanduse uurimiskeskus, Soome Pank ja haridusministeerium. Projekti kaasatakse lisaks erakapitali.

Peaminister Juha Sipilä sõnul on seoses Soome arenguga tekkinud nõudlus tipptasemel majandusalaste teadmiste järele. Uude keskusse on kavas luua järgmise 5 aasta jooksul kokku 15 professuuri ja kool hakkab ette valmistama majandusvaldkonna doktorante. Kokku pakutakse keskuses tööd 35 professorile, mis täidab tippteaduskeskuse rahvusvahelised kriteeriumid. Professoriteks värvatakse olemasolevaid teadlasi. See peaks aitama kasvatada Soome majandusteaduse doktori- ja magristriõppe tudengite arvu.

Varem on sarnased keskused loodud Barcelonas, Stockholmis ja Toulouse’is ning kogemused on väga positiivsed. Maailma ühe juhtiva majandusteaduste keskuse, USA Massachusettsi tehnoloogiainstutuudi professor Bengt Holmström rõhutas, et Soomel on väga head eeldused muutuda Euroopas majandusteaduse valdkonnas tipptegijaks.

Kommentaarid
(Külastatud 146 korda, 1 külastust täna)