Peaminister Juha Sipilä tõstaks pagulaskvoodi ajutiselt 2000 peale

Peaminister Juha Sipilä tõstaks Soome pagulaskvoodi ajutiselt 2000 peale.

Peaminister ütles Yle saates Haloo Eurooppa, et 2015. aastal alanud pagulaskriis Euroopas vajab ka Soome tuge. Samuti ütles peaminister, et Soome peaks tegutsema kvoodipagulaste jagamise süsteemi kaudu.

Samuti tahaks Sipilä võidelda selle nimel, et pagulaskvoote tõstetaks terves Euroopa Liidus.

Soome on täitnud oma osa 160 000 kvoodipagulase jaotuskavas korralikult, aga maalt väljasaatmised ja suhtumine varjupaigataotlejatesse on Soome valitsuse lõhestanud. Samas ei paranda Euroopa Liidu kriisiabi piisavalt kiiresti olukorda kriisikolletes. Suur on ka nende pagulaste osakaal, kel pole võimalust lähiajal kodumaale naasta.

Sipilä ütles enda kohta, et on Euroopa mees. Endise ettevõtjana on ta palju ringi reisinud ja märganud, et soomlased jagavad ülejäänud Euroopaga samu väärtusi. Soomes ollakse valmis seoses Euroopa Liiduga nägema palju negatiivset, aga samas on ühisvaluuta aidanud suurendada kaubavahetust ning Soome ettevõtted on saanud võimaluse rohkem eksportida. Sipilä sõnul on vabakaubanduse tähtsus Soome jaoks suurem kui seda osatakse ette kujutada.

Liitumine Euroopa Liiduga on minu elu kõige parem asi, ütles Sipilä.

Peaminister tunnistas, et peaministri amet on andnud talle palju parema ja sügavama arusaama Euroopa asjadest. Sipilä sooviks ainult lõpetada Vene-vastased sanktsioonid, kuna need takistavad kaubavahetust. Euroopa Liidus peaks tema sõnul selles küsimuses lahendusi otsima.

Sipilä sõnul on Euroopa Liidul seljataga väga raske aasta, eriti seoses Suurbritannia otsusega liidust välja astuda. Nüüd on pandud väga palju lootusi Prantsuse uuele peaministrile Emmanuel Macronile. Sipilä loodab, et Macron suudab kodumaal vajalikud uuendused läbi viia. Samas pole solidaarsus see, mida Sipilä sooviks ning selles osas lähevad Sipilä ja Macroni vaated Euroopa rahaliidu uuendamisel lahku.

Küll aga on Sipilä ühel nõul Macroniga vajaduses arendada edasi Euroopa enda kaitsevõimekust. Saksamaa on selles kolmas partner. Pärast Saksamaa valimisi septembri lõpus on kavas selles osas kiiresti edasi minna.

Euroopa Liidu nõukogus istub Soome kohe Saksamaa kõrval. Soome ja Saksamaa vaated on paljudes asjades väga sarnased ning nii nagu Soome presidendile, meeldib ka Juha Sipiläle Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Pääministeri Sipilä: Olisin itse valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiön 2 000:een väliaikaisesti

Ylen Haloo Eurooppa -podcastien sarjassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tunnustautuu myös Euroopan mieheksi.

Kommentaarid
(Külastatud 379 korda, 1 külastust täna)