Maksuotsus juba postkastis? Paanikaks pole põhjust

Kuigi maksuotsuste tegemise tähtaeg on oktoobrikuu viimane nädal, on osa inimesi Soomes oma maksuotsused juba nüüd kätte saanud.

Rõõmsad on need, kes raha tagasi saavad, ent need, kes peavad juurde maksma, nii õnnelikud pole. Maksuotsuste saatmine algas juba augustis-septembris ning see kestab veel nädalaid. Viimased maksuotsused saadetakse välja oktoobri lõpus, vahendab Kauppalehti.

Maksuameti seletuse kohaselt võib kuni seniajani rahulikult oodata. Otsuseid saadetakse välja ligi 2,5 miljonit, mis tähendab, et kirju läheb välja väga palju. Muretsema ei pea ka siis, kui abikaasa või mõni teine sugulane saab oma otsuse varem kätte. Inimestelt oodatakse rahulikku ja kainet meelt, et maksuameti tööd asjatute kõnedega mitte häirida.

Üks põhjus, miks osa inimesi saavad oma otsused varem kätte kui teised, on tehtud muudatused. Kui mingeid muudatusi pole, siis jääb jõusse kevadine otsus. Laias laastus jagunevad otsused pooleks: pooltel jääb jõusse kevadine otsus, pooled saavad uue otsuse.

Kuivõrd kirjade hulk on suur, siis arendab maksuamet kogu aeg võrguteenust, et soovi korral saada otsus interneti teel. Praegu maksuotsuse andmeid veel interneti teel kätte ei saa, see tuleb ainult paberil kirja teel kodusele aadressile.

Maksuasjade ajamine lihtsustub ka siis, kui kõik maksudega seonduv on ühes keskkonnas ehk OmaVeros. Seal võib oma andmeid vaatamas käia millal iganes ning asjad saab veebis kiiremini aetud. Kõik maksudega seonduv peaks olema OmaVero kaudu kättesaadav 2020. aastaks. Osa klientide asju on juba praegu OmaVeros, aga rohkem infot on seal kättesaadav 2018. aasta lõpuks.

Soome kavandatakse juba reaalajas maksustamist, millega tagastuste ootamine ning hilisemad juurdemaksed jäävad ajalukku. Klient saab edaspidi ise võrgus oma maksude asja jälgida.

Praegu ei taha maksuamet veel kuupäeva välja käia, millal reaalajas maksustamine teoks saab. Selline maksustamine saab teoks siis, kui võetakse kasutusele riiklik tuluregister. Valitsus valmistab praegu ette vastavat seaduseelnõud.

Maksustamine liigub reaalajas maksustamise suunas järk-järgult aastatel 2019-2020. Selleks on vaja muuta järk-järgult seadusandlust.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/veromatkyt-jo-postissa—ei-kannata-huolestua/ycG82xdP?ref=iltalehti:ec69&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=boksi&utm_campaign=AlmaInternal&_ga=2.176114405.694845502.1504859723-1380298501.1413488549

Kommentaarid
(Külastatud 480 korda, 1 külastust täna)