Kas naudid üksiolemist? Oled tõenäoliselt erakordselt intelligentne

Intelligentsed inimesed on kõrvalekalle normist. Värske rahvusvaheline uurimus toob välja, et mida rohkem intelligentsed inimesed oma sõpradega suhtlevad, seda õnnetumad nad on. Avastus lükkab ümber varasema arusaama, et sotsiaalne läbikäimine muudab inimesed õnnelikumaks.

Teadlaste väitel võib olla nii, et intelligentsetel inimestel ei lisa teistega suhtlemine rahulolu oma eluga. Seda võib juhtuda ka paljude teistega, vahendab Kauppalehti.

Laiaulatuslikus uuringus osales ligi 15 000 inimest vanuses 18-28 eluaastat. Samal ajal jälgiti elanikkonna tihedust ja inimeste rahulolu oma eluga.

Tulemused näitavad, et hõredemalt elavad inimesed on võrreldes teistega oma eluga rohkem rahul. Maapiirkondades ja väikelinnades elavad inimesed on õnnelikumad kui äärelinnades elavad inimesed. Kõige õnnetumad on suurlinnade elanikud.

Uurimus näitas ka seda, et mida tihedamad sotsiaalsed võrgustikud inimesel on, seda õnnelikum ta on. Erandiks on intelligentsed inimesed. Teadlased seletavad seda asjaoluga, et intelligentsetel inimestel on rohkem pika perspektiiviga projekte ja eesmärke. Teistega läbikäimine takistab nende eesmärkide saavutamist.

Uurimus leidis ka evolutsiooniga põhjendatava seletuse. Intelligentsus võimaldab paremat kohanemist keskkonnaga. Tihe läbikäimine oli vajalik siis, kui inimene elas savannis ning tegeles küttimise ja korilusega. Kui inimene oli teistega karjas koos, siis tundis ta end turvaliselt ja õnnelikult. Praegusajal ei pea inimene kuuluma mingi kindla grupi juurde.

Uuring avaldati väljaandes British Journal of Psychology.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/viihdytko-yksin–saatat-olla-poikkeuksellisen-alykas/CJuaHZAX?ref=iltalehti:4e5b&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=boksi&utm_campaign=AlmaInternal&_ga=2.242828357.694845502.1504859723-1380298501.1413488549

Kommentaarid
(Külastatud 471 korda, 1 külastust täna)