Helsingis pakutakse 15-ruutmeetriseid üürikortereid ja nõudlus on väga suur

Soome liigub sama rada mis Jaapan: hindade tõusuga seoses muutuvad uued elamised üha väiksemaks. Näiteks Helsingis pakutakse üürikorteriteks juba 15,5-ruutmeetriseid kuute ja nõudlus on väga suur.

Tegemist on firma Sato pakutavate StudioKoti korteritega, millel on kõrgust 4 meetrit ja pindala vaid 15,5 ruutmeetrit. Sinna mahub ära elutuba koos köögiga ning lae all magamisruum, umbes nagu perekond Ingalls’ite majake seriaalist Väike talu preerias. Kui 19. sajandil ei jaksanud pereisa ise suuremat elamist ehitada, siis nüüd seab piirangud elamise hind.

Linnaruumiga tegelev professor Mari Vaattovaara peab aga hirmutavaks trendi, kus elamised muutuvad üha pisemaks. Viimaste uuringute järgi ongi Soomes eluasemete suuruse kasv peatunud ja näitab juba vähemeise märke, vahendab Taloussanomat.

Pisikesi üürikortereid pakkuva firma Sato juht Saku Sipola on sama meelt, et see on halb trend, et uued korterid muudkui väiksemaks muutuvad. Samas tunnistab Sipola, et linnaehituse hind on jõudnud sinnamaale, kus inimesed endale enam suuremaid elamisi lubada ei saa. See on nukker olukord, aga nii see on.

Professor Vaattovaara peab elamiste väiksuse eest vastutavaks Sato-suguseid arendajaid, kes niiviisi turu arengutele reageerivad. Samas peavad arendajad ja ehitusfirmad arvestama reaalse turuolukorraga. Oma rolli mängib selles Soome majanduse kümne aasta pikkune vindumine ja tarbijate ebakindlus.

Samal ajal on Helsingisse asunud elama palju uusi inimesi, hea mitme valla jagu igal aastal. Hinnad on sööstnud kõrgustesse ja laenu pole enam nii kerge saada.

Professor Vaattovaara märgib, et elamuehituses pole kahjuks olnud sellist arengut nagu muudes sektorites, kus tootlikkus on kasvanud ja toote hind on tulnud alla.

Sipola süüdistab aga seadusandjaid, sest 42 protsenti uue korteri hinnast moodustavad maksud. Ehitajad saavad endale ainult 2-4 protsenti, mida pole palju.

Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: “Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara pitää erittäin huolestuttavana asumisen trendiä, jossa kaupunkeihin rakennetaan yhä pienempiä asuntoja. Taloussanomien selvityksestä käy ilmi, että kaikkiaan asumisväljyyden kasvu on hyytynyt ja kääntynyt jopa laskuun joissakin kaupugeissa. Saton toimitusjohtaja Saku Sipola komppaa Vaattovaaraa, vaikka juuri Sato rakennuttaa ultrapienten asuntojen kerrostaloa. – Olemme samaa mieltä.

Kommentaarid
(Külastatud 416 korda, 1 külastust täna)