Helsingis hakkavad sügisest sõitma robotbussid

Helsingis pannakse sügisest katseliselt kolmeks aastaks liinidele sõitma robotbussid.

RobobusLine paneb oktoobrist käima ühe Prantsuse päritolu Navya bussi, mille maksumus on 300 000 eurot. Buss hakkab liiklema Jätkäsaari ja Ruoholahti piirkonnas. Elektrilise robotbussi marsruudi pikkus on paar kilomeetrit.

Teine robotbussi katseprojekt kannab nime SOHJOA, mis tuleb sõnadest Suomen Olosuhteet Huomioiva Joukkoliikenteen Omatoiminen Ajoneuvo (tõlkes: Soome ümbritsevat arvestava ühistranspordi automaatne sõiduvahend).

Mõlemasse projekti on kaasatud Helsingi kutsehariduskeskus Metropolia.

Robotbussis pole pedaale ega rooli, küll on aga hädapidur. Kahel esimesel aastal sõidab kaasa ka bussifirma töötaja. Bussi mahub kokku kaheksa reisijat. Buss liigub küllalt aeglaselt.

Robotbusside eelis on asjaolu, et neid võib liikuma panna suurel hulgal, mistõttu kaotavad bussiajad oma tähenduse. See tagab sujuvama bussiliikluse ning rohkem inimesi hakkab kasutama busse. Liiklus muutub hõredamaks, rahulikumaks ja turvalisemaks ning see kõik toob head keskkonnale.

Päris lihtne robotbusside kasutamine Soomes siiski pole. Kalifornias Räniorus kasutusel olevad bussid ei pruugi Soomes töötada, kuna nad ei talu hästi lörtsi, lund, rahet, liiva, puude lehti ega külma.

Samas on Soomes endal olemas piisavalt teadmisi, kuidas arendada välja sobilik buss Soome oludele.

Lisaks Helsingile on robotbussid katseliselt käigus Espoos. Robotbusse saab kasutada näiteks Länsimetro reisijate paremaks teenindamiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 192 korda, 1 külastust täna)