Ajalooline sündmus: Soomest leiti raudmeteoriit

Soomest leiti läbi ajaloo esimene raudmeteoriit, mis on pärit Marsi ja Jupiteri vahelt.

Haruldase meteoriidi leidis Lieksa elanik Pekka Vallimies maikuus metsas mürkleid korjamas käies, vahendab MTV.

Seeni korjates leidis mees maast kummalise roostetanud ja raske eseme. Kui mees hakkas seda kodus harjaga puhastama, hakkas lendama sädemeid. Rooste alt tuli välja puhas metall. Leiu tõepärasuse kinnitas Soome geoloogia uurimiskeskus. Leid kannab nüüd nime Lieksa meteoriit.

Leiu uurimine vältas terve suve. Tegemist on arvult 14. Soomes leitud meteoriidiga ja esimene raudmeteoriit. Ühtlasi selgus, et tegemist pole tükiga mõnest suuremast maale sadanud meteoriidist.

Meteoriidi puhul on tegemist tükiga asteroidist. Marsi ja Jupiteri vahel lendab selliseid tükikesi, mis omavahel kokku põrgates kurssi muudavad ja võivad maale lennata. Leid on küllalt põnev, kuna see koosneb asteroidiga kokku põrganud väiksema asteroidi sulanud ainest.

Meteoriidi kaal on 230 grammi ja läbimõõt 6,6 cm. See on vanem kui planeet Maa, ligi 4,5 miljardit aastat, ehk pärit päiksesüsteemi algusajast. Soome ja terve Euroopa Liidu vanimad kivimid on 3,5 miljardi aasta vanused.

Viimati leiti Soomest meteoriit 1980. aastal. Enamikku Soomest leitud meteoriite on algul peetud malmikobakateks. Lieksa meteoriiti saab edaspidi näha Helsingis loodusmuuseumis, kus on hoiul ka kõik teised Soomest leitud meteoriidid.

Kokku on planeedi Maa pinnalt leitud 65 600 meteoriiti, millest vaid 1100 on raudmeteoriidid.

81700 Lieksa linn, Soome

No Description

Kommentaarid
(Külastatud 1,076 korda, 1 külastust täna)