USA-s imestatakse, kuidas väike Soome kaitseb end Venemaa eest

Seoses president Sauli Niinistö visiidiga USA-sse spekuleeritakse, et USA tunneb huvi Venemaa vastu. USA-s nimelt imestatakse, kuidas väike Soome suudab end kaitsta Venemaa vastu.

USA-s ei saada aru, kuidas tuumavõimekuseta Soome üldse suudab Venemaa vastu seista, märgib Helsingi ülikooli teadlane Hanna Smith. Seetõttu kutsutakse inimesi Läänemere äärest USA-sse, et olukorda paremini mõista, vahendab Iltalehti.

Smith ütles, et USA-s on aru saadud, et olukorda Läänemere ääres ei saa analüüsida ainult Washingtonis, vaid selleks tuleb kaasata kohalikke asjatundjaid. USA suhtumine Läänemerel toimuvasse muutus pärast 2014. aastat, kui Venemaa okupeeris Krimmi poolsaare.

Enne käesolevat visiiti on Niinistö tänavu juba mitmel korral kohtunud kõrgete USA ja NATO esindajatega. See näitab, et välismaal ollakse väga huvitatud Soome teadmistest ja kogemustest seoses Venemaaga.

Viimati kohtus Niinistö augustis Helsingis nii USA kui NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Curtis Scaparrottiga. Visiidi ajal kiitis Scaparrotti Soome sõjaväelaste head väljaõpet ja taset ning Soome tasakaalustavat rolli Euroopas.

Hanna Smithi sõnul huvitab Trumpi soomlaste sõjaline võimekus. See on teema, milles USA on huvitatud Soome arvamusest. Tuntakse huvi, kuidas kujutab Soome ette riigikaitset ilma NATO liikmeks olemata. USA-s nimelt on pikka aega imestatud, kuidas ilma tuumarelvata Soome usub, et suudab end Venemaa rünnaku vastu kaitsta. Sellest asjast ei olegi Smithi arvates võimalik niisama lihtsalt aru saada, mistõttu tuleb soomlastega pikemalt asja arutada.

Kommentaarid
(Külastatud 693 korda, 1 külastust täna)