Soomes näeb juba virmalisi, parim aeg paari päeva pärast

Soomes on öötaevas võimalik näha juba virmalisi, mis sõltuvad päikese aktiivsusest. Kõige parem virmaliste-päev saabub paari päeva pärast 30. augustil.

Soomlane Heikki märkas taevas virmalisi juba pühapäeva õhtul koera jalutama viies. Ta parkis oma auto tee äärde ja tegi virmalistest pilti mõne kilomeetri kaugusel Porvoo keskusest.

Tampere täheteaduste ühenduse Ursa esindaja Kari Kuure ütles, et virmalisi on raske ette prognoosida, aga 30. ja 31. augustil peaks olema selge ilma korral võimalus virmalisi näha üle terve Soome. Kõige paremad võimalused peaks olema 30. augustil.

Virmalised sõltuvad päikse aktiivsusest. Virmalised tekivad, kui päikse pinnalt lendu läinud osakesed satuvad Maa atmosfääri. Päikse aktiivsust ei osata veel täpsemalt seletada, aga on täheldatud, et aktiivsus muutub 11 aasta pikkuste perioodide kaupa. Praegu on käimas päikse aktiivsuse languse periood, mistõttu võimalus virmalisi näha väheneb.

Kommentaarid
(Külastatud 992 korda, 1 külastust täna)