Soomes on müügis kümned pizza- ja kebabisöögikohad

Soomes on müügis kümned pizza- ja kebabisöögikohad, mida on pidanud valdavas osas välismaalased.

Soomlaste ülal peetavaid söögikohti on müügis väga vähe. Välismaalsed on altimad looma uusi söögikohti ja paljud neist lõpetavad tegevuse, vahendab Yle.

Paljudel juhtudel tähendab söögikoha tegevuse lõpetamine kahju kinnisvara omanikele, sest üürid jäetakse maksmata. Söögikohti pidavatel firmadel pole enamasti omakapitali, mille eest võlgu maksta.

Tori.fi kuulutustelehel on müügis ligi 30 välismaalaste poolt ülal peetavad pizzakohta või kebab-restorani. Lisaks on palju kuulutusi, kus müüakse restorani sisutust. See hulk on väga suur, kui arvestada, et soomlaste ülal peetavaid söögikohti on müügis vaid mõni üksik. Kõige odavamalt saab söögikoha kätte 10 000-15 000 euro eest.

Söögikohtade pidajad põhjendavad müüki tiheda konkurentsi ja ametnike rohkete kontrollidega. Nii näiteks on ametnikud tuvastanud söögikohtades töötajate töötervishoiu nõuete eiramist, samuti on makstud kokkulepitust vähem palka.

Paljud välismaalased on hakanud söögikohta pidama, kuna Soomes pole eriti muid võimalusi tööd saada. Samas käib ettevõtlusega tegelemine paljudele üle jõu. Soomes on kasutusel termin „sundettevõtlus”, mis tähendab, et vähese keeleosakusega immigrandid on sunnitud tegelema ettevõtlusega, kuna mingit muud võimalust ei ole.

Paljude söögikohtade häda on selles, et hind on lastud liiga alla, mistõttu ei ole võimalik pakkuda head toitu. Kui pole head toitu, siis ei käi enam kliente.

Immigrandid on Soomes väga aktiivsed söögikohtade asutajad. Näiteks 2014. aastal kasvas välismaalaste asutatud majutus- ja söögikohtade käive tervelt 40 protsenti, samas kui ülejäänud sama valdkonna ettevõtetes kasv puudus.

Statistikaameti andmetel on ligi 70 protsenti kõigist Soome rahvusrestoranidest Türgist ja Kagu-Aasiast pärit ettevõtjate käes. Kõigist immigrantide poolt loodud ettevõtetest on nende käes 25 protsenti.

Aalto ülikooli poolt läbi viidud uuring näitab, et ligi pooled Soome tulnud immigrantidest on huvitatud ettevõtte loomisest. Samas ainult 10-20 protsendil on olemas eeldused ettevõtlusega tegelemiseks. Ettevõtjate tööpäevad on sageli 14-15 tunni pikkused ja puhkepäevi ei ole.

Pizza- ja kebabikohtade omanikud kurdavad viimasel ajal seda, et inimesed on hakanud eelistama tervislikumat toitu ning väljas ei sööda nii palju kui varem. Samas numbrid seda ei kinnita – nende järgi on take away, burgerid, pizza ja kiirtoit üha populaarsemad. Inimesed söövad järjest rohkem väljas odavat kiirtoitu, seda näitab nii kodu- kui välismaiste toidukettide edu.

Lopettavia kebab-pizzerioita voi ostaa netin kirpputorilta – “Yhdelläkään ei ollut omaa pääomaa”

Maahanmuuttajat perustavat innolla ravintola-alan yrityksiä, enemmän kuin muut suomalaiset. Samaan aikaan alan vaihtuuvus on kovaa.

Kommentaarid
(Külastatud 416 korda, 1 külastust täna)