Soomes on mustikas liiga odav – 10 eurot kilo eest

Kuigi Soome saabus tänavu Taimaalt palju vähem korjajaid kui varem, on mustika hind jäänud madalaks – 10 eurot kilo eest.

Selle hinnaga ei taha paljud soomlased mustikaid korjata, vahendab Iltalehti.

Varem marjakorjamise eest isegi presidendilt kiita saanud 16-aastane Jyväskylä noormees Oscar Taipale on väga kurb selle pärast, et puhastatud marjakilo eest makstakse vaid 10 eurot. Ta väidab, et tema tuttavad sellise hinnaga metsa marju korjama ei lähe.

Oscar on ise korjanud kolme nädala jooksul ligi 150 kilo mustikaid. Ta müüb marju ise turu peal või sotsiaalmeedia kaudu.

Oscar märgib, et tänavu on marju nii vähe, et kombaini ei saa kasutada.

Mustikate vähesust põhjendatakse sama nähtusega mis murakate puhul – Soome on tulnud palju metsikuid korjajaid Ukrainast ja mujalt, kes korjavad ära toored marjad. Kui Taimaalt kutsetega saabunud korjajate kohta oli ülevaade olemas, siis ukrainlaste puhul seda pole. Mitte keegi ei tea täpselt, palju Ukrainast ja mujalt välismaalt on Soome korjajaid tulnud. Ida-Euroopast tulnud marjulised korjavad ära juba toored marjad.

Tööstusliku metsamustika kokkuostuhind on Soomes ühe euro ringis kilo eest. Korjajatele makstakse puhastatud marja eest 2-3 eurot kilo.

Toidu- ja veterinaaramet Evira ei saa marjakorjamisse sekkuda, kuna tegemist on Soomes igameheõigusega ja marjakorjajad end registreerima ei pea. Tervisekontroll võib küll peatada toorete marjade müügi, aga marju ära võtta ei saa, kui need on oma tarbeks korjatud. Pigem tuleks marjakorjajaid rohkem nõustada, et tooreid marju ei korjataks.

Mustikkaa myydään polkuhintaan – presidentinkin hehkuttama Oscar: “Ei kannata poimia”

Marjanpoimintainnollaan presidentillistäkin huomiota saanut saarijärveläinen Oscar Taipale,16, harmittelee mustikan alhaista hintaa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,211 korda, 1 külastust täna)