Soome lapsed sünnivad kõrvuni võlgadesse

Soome on küll heaoluühiskond, aga seda on viimastel aastatel peetud ülal üha suuremate laenudega. Soome vastsündinud beebidel lasub ligi 25 000 euro suurune võlakohustus ja see üha suureneb.

Lisaks riigivõlale peab laps tasuma üle 80 000 euro ulatuses eelmiste põlvkondade pensionimakseid ning lisaks vanurite hoolduskulud, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomet peetakse heaoluühiskonnaks ja parimaks kohaks elada, aga tihti jäetakse tähelepanuta, et see kõik on olnud võimalik tänu laenurahale. Soome riigivõlg on viimastel aastatel paisunud hirmuäratava kiirusega. Tänavuse aasta eelarve on üle viie miljardi euroga miinuses. See tähendab iga soomlase kohta keskmiselt tuhat eurot laenuraha.

Soome riigil on võlga 117 miljardit eurot, mida on kaks korda enam kui kümme aastat tagasi. Kui siia lisada sotsiaalfondide ja omavalitsuste võlad, siis on kogusumma 136,6 miljardit eurot. See teeb 24 859 eurot iga Soome elaniku kohta. Seda on rohkem kui eluasemelaenu, mida on keskmiselt 17 000 eurot elaniku kohta.

Pensionimakseid peab tööl käiv soomlane maksma keskmiselt 83 700 eurot. Kui tööl käivaid inimesi jääb vähemaks, siis maksukoormus tõuseb. Juba praegu on töötaja ja tööandja pensionimaksete koormus 25 protsenti palgast ja see võib veelgi tõusta.

Võlg ja pensionimaksed pole tulevikus probleem, kui tööd jätkub kõigile. See võib nii olla, sest tulevikus tööealiste hulk väheneb. Samal ajal aga väheneb töökohtade arv seoses digitaliseerumise ja majanduskasvu aeglustumisega.

Mõnede majandusteadlaste arvates pole võlgade pärast vaja muretseda, sest neid nagunii ei maksta tagasi. Olemasolevate laenude asemele võetakse üha uusi.  Samas aga peitub sealgi risk, kui tööl käivate inimeste arv väheneb, maksutulud kuivavad kokku, riik pole suuteline laenusid teenindama ning uut laenu enam juurde ei anta. Seetõttu on ka suur laenuvõtmine risk.

HS-analyysi: Poika Paavola syntyi raskaan taakan alle: suomalaisella vauvalla on 25 000 euroa valtion ja kuntien velkaa – ja sekin on vasta alkua

Nurmijärveläinen poika Paavola pullahti viime viikon tiistaina parkuen keskelle suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Hän syntyi Hyvinkään sairaalassa valtioon, joka on monilla mittareilla todettu maailman parhaaksi paikaksi asua. Viime vuodet tätä hyvinvointia on pidetty yllä velkarahalla. Jos poika Paavola osaisi murehtia, se huolestuttaisi häntä ehkä hieman – samoin se, että hänen vastuulleen tulevat myös ikääntyvän väestön eläkelasku ja hoivaaminen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,231 korda, 1 külastust täna)