Soome kasutatud rõivaid viiakse nii Aafrikasse kui Eestisse

Soomes on rõivad nii odavad, et neid ostetakse üha rohkem ja antakse üha rohkem ära riideringlusse. Kasutatud riided viikase Soomest Aafrika riikidesse ja Eestisse.

Aafrikas, kus kasutatud rõivaid kutsutakse surnud inimeste rõivasteks, tahetakse Soomest toodud kasutatud riided ära keelata, et turgutada kohapealset rõivatööstust. Kasutatud rõivad on nii odavad, et nende massiline sissevedu kahjustab Aafrikas kohalikke tootjaid, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomes tegutsev rõivaste taaskasutusorganisatsioon UFF kogub aastas kokku ligi 15 miljonit kilo kasutatud rõivaid. See tähendab, et iga soomlane annab aastas ära keskmiselt kolm kilo rõivaid. Soomlased annavad üha rohkem rõivaid ära, sest Aasiast tuleb sisse üha odavamalt uusi rõivaid ning soomlased jaksavad osta uusi rõivaid järjest rohkem.

Soomest voolab Aafrika maadesse nii palju rõivaid, et Tansaania, Ruanda, Uganda, Burundi ja Lõuna-Sudaan tahavad kasutatud rõivaste sisseveo alates 2019. aastast ära keelata. See on mõeldud kohalike tootjate toetuseks.

Paljudele soomlastele tuleb ilmselt üllatusena, et rõivaid ei viida Aafrikasse ja mujale niisama, vaid neid müüakse. Abiorganisatsioonid müüvad need edasi ettevõtetele ja hulgikaupmeestele. Ida-Aafrikas müüakse kasutatud rõivaid suurtel turgudel.

Soome UFF müüb Aafrikasse vaid 5 protsenti kogutud rõivastest, ülejäänu läheb Ida-Euroopasse, sealhulgas Eestisse. Soome Päästearmee viib kasutatud rõivaid Poola ja Eestisse. Suur osa rõivaid viiakse Soomest Hollandisse, kus neid edasi jaotatakse.

Kasutatud rõivad on Aafrikas suur äri. See aga kahjustab kohalikku majandust, sest kasutatud rõivad on odavad ja inimesed ei osta enam kohalike tootjate rõivaid.

Kasutatud rõivaste kohta kasutatakse Ida-Aafrikas sõna mitumba. See viitab plastkottidele, millesse kasutatud rõivad pakitakse, aga ka rõivastele endile. Mõnedes Aafrika riikides kutsutakse neid surnud valgete inimeste rõivasteks, kuna inimesed ei usu, et mõni elus inimene nii palju nii head kaupa ära annab.

Suomalaiset ostavat ja hylkäävät vaatteita kiihtyvään tahtiin – Mitä käytetyille vaatteille pitäisi tehdä, jos niille ei pian ole käyttöä edes Afrikassa?

Onneksi on hyväntekeväisyys! Muuten kaikki nämä mekot, farkut, nahkatakit, puvut ja lenkkarit menisivät turhaan jätteeksi. Rullakko kerrallaan rekat purkavat lastinsa UFF:n varastohalliin Nurmijärven Klaukkalassa. Täällä lajitellaan vaatteita, jotka pudotetaan UFF-järjestön keräyslaatikoihin ympäri Suomea. Laatikoihin kertyy vuodessa 15 miljoonaa kilogrammaa käytettyä vaatetta. Jokainen suomalainen siis pudottaa UFF:n luukusta lähes kolme kiloa vaatteita vuodessa.

Kommentaarid
(Külastatud 787 korda, 1 külastust täna)