Soome ekspert: marokolased radikaliseeruvad teistest enam

Marokolased radikaliseeruvad teistest enam seoses vaesuse ja islamismi kasvuga, leiab Soome geopoliitiliste konfliktide asjatundja Alan Salehzadeh.

Salehzadeh, kes on varem soovitanud džihadistid Soomest välja saata, rääkis, et viimastel aastatel on Maroko liikunud rahumeelsest islamist äärmusliku islami poole. Üks Maroko radikaliseerumise põhjuseid on möödunud aastal valimised võitnud islamistlik Tõe ja arengu partei PJD, vahendab Kaleva.

Valimiste järel on Maroko liikunud poliitilise islami suunas. Partei tahab teha Marokost islamiriigi. Muutused Marokos said alguse pärast Araabia kevadet, kui islamivennaskonna poliitilise islami imaamid põgenesid Marokosse ja sealsed propagandistlikud telekanalid koguvad vaatajaid.

Rahvusvaheline terroriorganisatsioon Isis värbab liikmeid just Marokost, kuna see on vaene maa, kus on võimul poliitiline islam. Marokost pääseb kergesti Euroopasse.

Lisaks Marokole on viimasel ajal tulnud islamivõitlejaid kõige rohkem Tuneesiast. Teistes riikides on asi rohkem kontrolli all. Näiteks Alžeerias oli kodusõda ja inimesed on džihadistidest tüdinud. Isises on järjest vähem iraanlasi, süürlasi ja iraaklasi.

Salehzadeh märgib, et inimene võib radikaliseeruda millal tahes, kui selleks on olemas vastavad tingimused. See võib toimuda üleöö. Selleks pole vaja mošeesid, kuna on internet. Teisalt on palju äärmusmoslemeid, kes vihkavad džihadismi ja Isise võitlejate hulgas on palju rahumeelse islami pooldajaid.

Ründaja ei pea tingimata olema radikaal ega vaimuhaige. Motiiviks piisab näiteks sellest, et pere on saanud sõjas surma. Paljude arvates on see parim viis kätte maksta.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/asiantuntija-marokkolaiset-radikalisoituvat-entista-enemman-syita-koyhyys-ja-islamismin-nousu/768239/

Kommentaarid
(Külastatud 412 korda, 1 külastust täna)