Soome börsiettevõtete juhtide palgad kerkisid rekordkõrgustesse

Soome börsiettevõtete juhtide palgad ja boonused on kerkinud viimased viis aastat ning möödunud aastal püstitasid järjekordseid rekordeid.

Kui tavasoomlase aastapalk kerkis möödunud aastal 475 euro võrra 42 250 euroni, siis börsifirmade juhtide keskmine aastapalk kerkis koos boonustega 23 717 euro võrra 1 110 107 euroni, vahendab Helsingin Sanomat.

Viimased kolm aastat on börsifirmade juhtide aastapalk ületanud miljon eurot ja oli möödunud aastal keskmiselt 1,1 miljonit eurot. Arvesse on võetud juhtidele makstud boonused, aga seal pole näiteks aktsiaid ning aktsiaoptsioone või pensionilisasid.

Viimastel aastatel on juhtide palk kerkinud keskmiselt 2,2 protsenti aastas, samas kui tavatöötajate sissetulekud on kasvanud vaid 1,1 protsenti aastas. Suurte börsifirmade juhtide palgad on seega kerkinud kaks korda kiiremini kui ülejäänud soomlastel.

Viimase 12 aasta jooksul on börsifirmade juhtide aastapalk kerkinud kokku 51 protsenti ehk 376 000 euro võrra. Kasvust suurema osa moodustavad boonused, mis on kerkinud tervelt 125 protsenti ehk üle 200 000 euro võrra. Tavatöötaja palk on selle aja jooksul kerkinud 35 protsenti ehk 11 000 euro võrra.

Börsiettevõtete juhtide põhipalk kerkis möödunud aastal 3 protsenti 744 000 euroni, samas kui tavatöötajate põhipalk kerkis vaid 1 protsendi võrra 41 500 euroni aastas.

Firmajuhid teenivad hästi ka töö kaotamisel. Näiteks konsultatsioonifirma Pöyry maksis möödunud aastal lahkunud juhile Alexis Fries’ile 773 000 eurot lahkumishüvitist. Uus Pöyry juht Martin à Porta sai tööle asumise puhul 450 000 euro eest aktsiaid ja boonuseid. Seega läks juhi vahetus ettevõttele maksma üle 1,2 miljoni euro.

Firmast Outotec möödunud aastal lahti lastud juht Pertti Korhonen sai lahkumishüvitist 1,4 miljonit eurot ehk samapalju kui keskmine soomlane teenib terve elu jooksul.

Soome kõige enam teeniv firmajuht on kindlustusfirma Sampo juht Kari Stadigh, kelle aastapalk koos boonustega oli 5,1 miljonit eurot ning see kasvas aastaga 18 protsendi võrra. Stadighi põhipalk kerkis aastaga 15 protsenti 961 000 euroni.

HS-selvitys: Pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset uuteen ennätykseen – katso lista eniten ansainneista

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajien palkat, luontoisedut ja rahabonukset ovat nousseet katkeamatta viiden vuoden ajan. Samalla johtajien saamat palkat ja muut etuudet ovat suuremmat kuin koskaan Helsingin Sanomien selvityksissä vuosina 2005-2016. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät vertailussa kolmannen kerran miljoonan euron rajan ja olivat keskimäärin yli 1,1 miljoonaa euroa.

Kommentaarid
(Külastatud 272 korda, 1 külastust täna)