Soome ajakirjanik: Eesti meedia pühendas Niinistö USA-visiidile vaid ühe lause

Eesti teemasid käsitlev Soome ajakirjanik Risto Vuorinen kirjutab Facebookis, et Eesti meedia pühendas Soome presidendi Sauli Niinistö äsjasele ajaloolisele USA-visiidile vaid ühe lause.

„Kas Eesti meedia on paanikas?” küsib Vuorinen.

Tänases Eesti suurimas päevalehes Postimees oli Sauli Niinistö ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumise kohta Valges Majas vaid üks lause: „Soome president Sauli Niinistö: On tähtis, et USA ja NATO on Läänemerel.” Ja kõik. Ei midagi enamat. Mõelge, Eesti juhtivas päevalehes, kus oli täna muu hulgas 4,5 lehekülge Vene argielu karmusest ja sõjalistest õppustest, terve lehekülg Ungarist, neli lehekülge sporti …

Ehk Niinistö USA-visiit on sisuliselt lehest välja tsenseeritud. Ja mitte ainult sealt, vaid kogu Eesti meediast. Pressikonverentsist pole eestlastele vahendatud muud kui seda, et Trumpi arvates olid kaks blondi Soome ajakirjanikku nagu kaks tilka vett.

Info kinnihoidmine tundub üllatav, kui sama ajaleht on palganud eraldi ajakirjaniku kajastama Soome 100. aastapäeva sündmusi (millega oli seotud ka Niinistö USA-visiit).

Milles on küsimus? Spekulatsioonid tekivad, kui meenutada, mida president Trump õieti ütles USA suhete kohta Soomega ja asetada see Eesti konteksti. Trump lubas muu hulgas Soomet aidata, kui tuleb probleeme idanaabriga. Ta kiitis kahe maa omavahelisi suhteid, Soome küberjulgeoleku-alast kogemust ja oli igapidi rahul Soome välispoliitiliste valikutega, kaasa arvatud sellega, et Soome president peab aeg-ajalt Putiniga valgustavaid vestlusi.

Kas sellise positiivse kohtumise „unustamine” laiemalt Eesti meedias on seotud sellega, et Trump poleks pidanud niimoodi rääkima?

Postimees oleks ilmselt esikülje ringi teinud, kui Trump oleks utsitanud Soomet liituma NATO-ga, mõistnud hukka Niinistö kohtumised Putiniga ja löönud rusikaga lauale öeldes: „Tegelege ise oma probleemidega seoes venelastega – meie sõbrad kuuluvad maailma suurimasse sõjalisse liitu”?

Postimehes ei kirjutatud Niinistö-Trumpi kohtumisest ilmselt ka seetõttu, et möödunud aasta oktoobris lõppes aeg, mil USA presidendi usaldusmees Vene- ja Ida-Euroopa küsimustes istus Tallinnas Kadriorus ja praeguse USA presidendi usaldusmees ja euroopa sõnumitooja mõlemis suundades tuleb hoopis väljastpoolt NATO-t, Soomest.

Kommentaarid
(Külastatud 353 korda, 1 külastust täna)