President Niinistö pöördumine soome rahva poole

President Sauli Niinistö avaldas täna pöördumise soome rahva poole seoses Turu sündmustega. President kutsus rahvast üles vaoshoitusele.

Järgneb presidendi pöördumine:

Soome ja soomlased oleme täna uues olukorras. Eilset pimedat vägivallategu uuritakse kui terroriakti. Turu on nüüd osa pikast ketist, mis on tulnud meile mitme maa ja linna kaudu. Oleme heas ja halvas osa ülejäänud maailmast.

Kõike katab praegu lein. Tahan veelkord avaldada kaastunnet ohvrite omastele ja lähedastele seoses kaotusega ning soovida jaksu kannatanutele. Kaotus on meie kõigi kaotus. Vastuseta küsimusi on palju. Tean, et ametivõimud teevad kõik selleks, et välja selgitada rünnaku tagamaad, tegijad ja põhjused.

Samal ajal peame rahvana nüüd mõtlema, kuidas me seda julma tegu käsitleme. Migratsiooni teemaline diskussioon on olnud raske, või isegi võimatu juba enne seda. Migratsioon äratab palju tundeid – nii poolt kui vastu. Asjalikku arutelu on raske pidada nii tundlikul teemal, aga me rahvana peame seda suutma.

Soome edu, Soome tugevus põhineb võimel tegutseda koos, anda võimalus erinevatele arvamustele. Ilma sildistamata ja süüdistamata. Ja seda tahaks eraldi välja tuua: ühiskonnarahu põhineb sellel, et usaldame ametivõime ja kohut, nende võimet teha õigeid ja õiglasi otsuseid. Soome on õigusriik. See põhineb rahva poolt seatud õiguslikul korraldusel.

Meil on vabadus välja öelda oma arvamusi, aga meil lasub ka vastutus selle eest, mida sõnad kaasa toovad. Laimamist või tahtlikku vääritimõistmist on kuuldud juba küllalt. Migratsiooni mõni toetab ja teine on selle vastu; see on arusaadav. Aga kui sellest areneb välja viha pidamine, vähendab see võimet halvale vastu seista.

Meenutagem seda vaprust ja headust, mida Turu väljakul nähti. Kõrvalseisjad riskisid oma eluga, et päästa pussitamise ohvreid. Nähkem seda headust, just seda inimlikkust, mille vastu see rünnak oli suunatud. Tahan kiita politseid ja päästetöötajaid kindla tegutsemise eest.

Lõpuks palun arvamusliidreid, olgu nad usklikud või aatelised, olgu nende grupid suured või väiksed – nüüd tuleks rääkida eelkõige vaoshoitult ja asjalikult. See on vabadus ja see on vastutus.

Kommentaarid
(Külastatud 378 korda, 1 külastust täna)