Pagulased on Soomes kõvad marjakorjajad

Soomes on käes mustika-aeg, metsad on marju täis, aga soomlased ise eriti marju korjata ei viitsi. Lühiajaliste viisadega välismaalased Taist ja Ukrainast ning viimasel ajal ka pagulased on väga vilkad marjakorjajad. Korjajatel on võimsad rehad, millega marju otse põõsast ämbrisse tõmmatakse. Päevaga on võimalik korjata mitusada kilo marju.

Soome maapiirkondades elavad pagulased lähevad metsa juba öösel, et omale marjade korjamisega taskuraha teenida. Kirkkonummis asuvas Evitskogi pagulaskeskuses tegeletakse marjade korjamise ja müügiga juba teist suve, vahendab Helsingin Sanomat.

Pagulaste korjatud mustikad on minev kaup, neid ostetakse näiteks Espoos ja Vantaal. Isegi Helsingi kesklinnas on seltskond, kes ostab Evitskogi mustikaid.

Mustikad maitsevad korjajatele endilegi, neist on tehtud pirukaid ja mahla. Marju on metsas palju, möödunud aastal koguni väga palju, tänavu on samuti palju, aga saak on hilisem. Mõned kohalikud korjavad ka marju, aga metsad on nii suured, et teist korjajat metsa minnes naljalt ei näe.

Soomes saab marju müüa maksuvabalt, kui tegemist on korjamisega harrastaja tasemel ja ei tegeleta edasimüügiga.

Pagulaste jaoks on marjade korjamine väga hea tegevus, sest see aitab püsida aktiivsena. Muidu on pagulastel tööd leida raske. Pagulased räägivad, et käivad korjamas iga päev, kui just ei saja lausvihma. Muidu vastuvõtukeskuses ei ole neil midagi teha ja nad peavad päevad läbi lihtsalt istuma ja ootama.

Evitskogi keskuses on ligi 300 varjupaigataotlejat, põhiliselt noored mehed.

Keskellä maaseutua asuvat turvapaikanhakijat keräävät mustikoita saadakseen taskurahaa ja paetakseen laiskuutta – innokkaimmat suunnistavat kohti metsää joka aamuyö

Mustikkabasaari. Sitä sanaa käyttää yksi työntekijöistä, mutta ei se ehkä ensimmäisenä tulisi täällä Evitskogin vastaanottokeskuksessa mieleen. Keskuksen takapihalla siivotaan aamulla kerättyjä marjoja huolella, suorastaan hellästi. Pelkästään katsominen käy meditaatiosta, niin järjestelmällisesti työ etenee. Tämä ei ole hälyinen kaupankäynnin keskus, siinä mielessä basaari on väärä sana.

Kommentaarid
(Külastatud 864 korda, 1 külastust täna)