Kurt soomlane kandideeris ligi 60 kohale, aga ei saanud isegi praktikakohta. Pärast ajaleheartiklit hakkas tulema pakkumisi uksest ja aknast

Maikuu lõpus ilmus ajalehes Helsingin Sanomat artikkel selle kohta, kuidas elektrikuks õppiv kurt soomlane Tomas Saarala on kandideerinud 60-le töökohale, aga pole saanud isegi praktikakohta. Pärast ajaleheloo ilmumist hakkas 28-aastasele mehele tulema tööpakkumisi nii uksest kui aknast.

Nüüd, paar kuud pärast leheloo ilmumist on kurdil mehel käed-jalad tööd täis. Tema näol on naeratus, vahendab Helsingin Sanomat.

Kevadel paar kuud tagasi oli olukord hoopis teine. Mees oli omadega täielikult ummikusse jooksnud ja ta ei näinud mingit väljapääsu. Tal oli tunne, et kurdil inimesel on Soomes võimatu tööd leida. Mees oli õppinud elektritehnikuks, aga tööd ei leidnud kusagilt, isegi mitte palgata praktikakohta.

Lehes ilmunud lugu aga keeras 28-aastase mehe elu pea peale. Pakkumisi hakkas tulema vasakult ja paremalt. Paari nädala jooksul sai mees paarkümmend kutset töövestlusele. Suve algus mööduski töövestluste tähe all. Vaarala valis lõpuks välja kaks töökohta, kus ta sai ära teha oma koolipraktika. Juuni keskel alustas ta püsivat tööd ettevõtja Henrik Söderlundi firmas Valkeus oy. Söderlund tunnistas, et leidis omale hea töötaja ajeleheartikli kaudu. Söderlundi sõnul hakkas Saarala talle lehejutu põhjal meeldima – ta tundis seal ära iseennast, milline ta oli olnud noorena. Ta leidis Vaarala üles Facebooki kaudu ja saatis sõnumi. Üks põhjusi, miks Söderlund kurdile mehele tööd pakkus oli üks tema tööobjekt vanas maamajas, mille omanikeks on kurtidest abielupaar. Majaomanikel oli omakorda raske leida sobivat elektrikku. Söderlund aitas kaks osapoolt omavahel kokku viia. Oma töötaja ja klintide pealt on Söderlund ise veidi kurtide viipekeelt õppinud.

Vaarala ettevõttest palka ei saa, aga ta saab õppetoetust ja omandab tööks vajalikke oskusi. Tal on olnud võimalik käia mitmetel objektidel ja omandada uusi oskusi ning kogemusi. Kokkuvõttes on kõik väga rahul.

Söderlund tunnistab, et erivajadustega inimestega käivad kaasas teatud eelarvamused, aga Tomas on üks parimaid töötajaid, kes tal on olnud. Vaaralast ja Söderlundist on suve jooksul saanud lausa sõbrad. Nüüd unistab ka Vaarala Söderlundi eeskujul ettevõtjaks hakkamisest. Söderlund lisab, et võibolla võtab ta Vaarala enda firmasse osanikuks.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005310022.html

Kommentaarid
(Külastatud 243 korda, 1 külastust täna)