Helilooja Urmas Sisask on leidnud Soomes oma õnne

Aastaid Jänedal virelenud Eesti üks andekamaid heliloojaid Urmas Sisak on leidnud oma õnne Soomes.

Tema elu Soomes erineb elust Eestis nagu öö ja päev, selgub TV3 videoklipist.

Praegu elab Sisask Turu linnas asuvas valgusküllases ridaelamukorteris. Turu kesklinna on maad 5 km.

Otsus Soome elama minna sündis 2012. aastal. Sisask lükkab ümber varem levinud kuulduse, et ta kolis Eestist ära rassismi pärast. „Mul kästi seda öelda,” tunnistab Sisask nüüd ja väidab, et Eestis pole mingit rassismi ja pole ka kunagi olnud. „Palun vabandust, kallid kaasmaalased,” märgib Sisask.

Eestist äratulek oli seotud seoses abikaasa Merje tööga. Oli masu aeg. Samuti läks allamäge tegevus Jäneda muusikatähetornis. 2011-2012. aastal keegi enam kontserte ei tellinud ja Sisak mõtles, mis ta Eestis passib.

Algul elas Sisask koos abikaasaga Laitilas, aga kuivõrd seal oli kultuurielu vähe, siis kolis Tartu sõpruslinna, kus on rohkem teadust ja kultuuritegemist.

Sisask tunnistab, et talle meeldib soome kultuur, samuti on eestlaste kogukond korralik. Turus tegutseb Eesti maja, kus keedetakse koos seepi ja tehakse küünlaid. Kodueestlased on käinud Turus tantsimas.

Sisask räägib naljaga pooleks, kuidas tema kohta on öeldud, et oled kodumaa reetur. „Mis on reeturi palk? Surm!” lisab ta.

Praegu on Sisaskil käsil Turu Toomkirikule pühendatud oratoorium. Selleks on Sisask läbi katsunud ja mänginud kiriku orelid. Plaan on oratooriumiga panna korraga helisema kiriku mõlemad orelid. Oratooriumi esmaettekanne on kavas tuleva aasta algul.

Urmas Sisaski abikaasa Merje töötab kokana Naantalis asuvas mererestoranis ning täiendab end samal ajal koolis. Paar naljatab, et kui Urmase huvi on astronoomia, siis Merje oma gastronoomia.

Kommentaarid
(Külastatud 2,627 korda, 1 külastust täna)