Vene ja Soome presidendid kohtuvad täna Savonlinnas. Mida nad seal teevad?

Venemaa presidendi Vladimir Putini jaoks on käesolev külaskäik Savonlinna juba kümnes Soome-visiit pärast 2000. aastat, kui ta presidendiks tõusis. Neist neli visiiti toimusid peaministrina aastatel 2008-2011, kui president oli Dmitri Medvedjev.

Peterburist pärit Putinile on Soome juba varasemast hästi tuttav. Ta käis 1990ndatel aastatel Peterburi abilinnapeana korduvalt sõpruslinnas Turus, vahendab Helsingin Sanomat.

President Tarja Haloneni ja Putini suhted olid väga lähedased, Halonen on seda nimetanud isegi sõpruseks. President Sauli Niinistö ja Putini esimene kohtumine 2012. aastal Peterburis lõppes jäähokimatšile kaasaelamisega, aasta hiljem käis Putin Kultarantas.

Pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal otsustati Euroopa Liidus kõrgetasemelised suhted Venemaaga katkestada, aga Ninistö ei lasknud end sellest häirida. Ta kohtus Putiniga Sotšis juba 2014. aasta augustis.

Pärast seda on Niinistö ja Putin kohtunud neli korda: kaks korda Moskvas, korra Kultarantas ja viimati märtsikuus Arhangelskis. Niinistö oli pärast Arhangelskit isegi üllatunud, et sel kohtumisel ei puudutatud kordagi Ukraina teemat. See oli nii esimest korda kolme aasta jooksul.

Kohtumistest on olnud Soomele palju kasu. Helsingi ja Peterburi vahel avati kiirrongiühendus ning Peterburgi rajati veepuhastusjaam. Putini ja Haloneni kohtumistel on räägitud pagulastest, inimõigustest ja Läänemere lennuturvalisusest.

Milline siis on tänane Niinistö ja Putini kohtumine?

1. Putin saabub lennukiga Savonlinna lennuväljale

Nii president Vladimir Putin kui ka Sauli Niinistö saabuvad Savonlinna lennukiga, aga eri suundadest.

2. Hotell Punkaharju

Niinistö võtab Putini vastu hotellis Punkaharju, mille omanik on endine tippmodell Saimi Hoyer. Hotellis toimub presidentide ametlik kohtumine. Hotelli ajalugu ulatub Tsaari-Venemaa aega.

3. Kruiis Saimaal

Presidendid käivad Saimaa järvekruiisil. Nad kasutavad selleks aurulaeva S/S Saimaa. Tegemist on 124-aastase muuseumieksponaadi ja transpordiameti esinduslaevaga. See laev on sõidutanud kõrgeid külalisi alates tsaariperekonna liikmetest kuni Soome presidentideni.

4. Olavinlinna

Niinistö ja Putin söövad Olavinlinna linnuses lõunat, mida pakub Savonlinna linnavalitsus. Menüü koosneb Saimaa järvede kalast ja piirkonna taimedest. Toidu korvale pakutakse kohalike väiketootjate õlut.

5. Savonlinna ooperifestival

Putini Soome-visiidi lõpetab Pjotr Tšaikovski ooper Jolanta, mis kantakse ette Savonlinna ooperifestivalil Olavinlinnas. Tegemist on Moskva Suure teatri külalisetendusega. Etendus algab kell 19.

Tänään on Savonlinnan suuri päivä, kun Niinistö ja Putin tapaavat toisensa – näin tapaaminen etenee ja tätä vierailulta odotetaan

Savonlinnan-vierailu on Venäjän presidentin Vladimir Putinin kymmenes Suomen-vierailu sen jälkeen, kun hän vuonna 2000 nousi ensi kertaa Venäjän presidentiksi. Neljä vierailua Putin on tehnyt pääministerinä vuosina 2008-2011, jolloin nykyinen pääministeri Dmitri Medvedev toimi presidenttinä. Suomi on pietarilaiselle Putinille tuttu muutenkin kuin tarkasti vartioiduista ja aikataulutetuista vierailuista.

Kommentaarid
(Külastatud 471 korda, 1 külastust täna)