Vaatamata jahedale kevadele Soomes ikka palju sinivetikat

Vaatamata jahedale kevadele ja madalale veetemperatuurile vohab Soomes tänavu ikka tervisele ohtlik sinivetikas.

Sinivetikat on eriti palju meres, eriti Soome edelaosas. Ainult järvedes on sinivetikat vähem kui muidu sel ajal, vahendab MTV.

Näiteks Helsingis Munkkiniemi rannas on üleval sinivetika hoiatussildid. Sellele vaatamata on rannas palju inimesi ning mõned julgevad isegi ujuma minna.

Ujuma võib sinivetikaga minna, aga tuleb jälgida, et vett ei satuks suhu.

Suurem osa vetikatest on praegu avamerel. Tänavu on vetikas eriti vohanud, sest meres on palju vetikate kasvu soodustavat fosforit. Põhjus on selles, et Soome lahte voolas möödunud aastal Läänemerest palju fosfaati, mis segunes pinnaveega. Kui nüüd ilmad soojenevad ja tuult ei ole, siis on loodud väga soodne keskkond vetikate õitsemiseks.

Kuigi fosfaatide sattumist Läänemerre on piiratud, püsib veel aastaid tõsine vetikaoht. Kui vetikat on palju, tuleks lapsed ja lemmikloomad veest eemal hoida. Laste ja koerte jaoks kujutab sinivetikas tõsist terviseriski. Täiskasvanud inimestele vetikas vette minekut ei takista.

Kommentaarid
(Külastatud 437 korda, 1 külastust täna)