Turistid toidavad Helsingi Kauppatoril kajakaid ja linde tuleb kogu aeg juurde

Helsingi Kauppatoril teevad inimestele meelehärmi kajakad, keda tuleb üha enam juurde, kuna turistid käivad neid seal toitmas.

Kajakad on võtnud Kauppatori oma valdusse ja linnavalitsus arutab nüüd, kas peaks keelusilte rohkem välja panema, vahendab Helsingin Sanomat.

Kohalik kohvikumüüja Lauri Fri püüab turiste takistada, aga sellest pole midagi kasu olnud. Kajakaid tuleb igal aastal juurde. Fri on turul töötanud 1948. aastast aastast alates ja teab, et probleemi on tekitanud turistid, kellele meeldib kajakaid toita. Soomlased on õnneks aru saanud, et kajakatele süüa anda ei tohi.

Kauppatorile on välja pandud võrgud, aga need ka ei aita – kajakad tulevad isegi võrkude alla. Ainult kaupmeeste telkidesse nad sisse ei lenda. Turistid armastavad kajakaid toita, kuna siis on lihtsam neist pilti teha.

Turuplatsile on küll keelavaid silte välja pandud, aga neist pole palju abi olnud. Nüüd plaanitakse silte veel juurde panna. Teine mõjus vahend on häälepeletaja. Küllalt mõjusad on ka kajakavõrgud, mis katavad suurema osa turuplatsist. Möödunud aastal jäeti võrgud esimest korda ka talvel välja.

Lauri Fril on aga veel parem lahendus kajakatest pääsemiseks: tuleb saata noored poisid lähipiirkonna saartele kajakapesi tallama. Palka võiks maksta kasvõi limonaadiga.

Suurem kajakauputus jõudis Kauppatorile 2009. aastal, 2011. aastal pandi välja võrgud. Kajakate toitmist keelavad sildid on väljas juba 1978. aastast, 2010. aastal lisandusid siltidele pildid.

Praegu kajakate probleemile lõppu ei paista, sest linnud on kogu aeg sammu võrra teistest ees.

Turistit ruokkivat huoletta Kauppatorin lokkeja – lokkikaaokselle ei näy loppua, eikä Helsinki ole enää keksinyt uusia karkottimia

“Are you stupid?” ärjyy torikahvilakauppias Lauri Fri ulkomaalaisille turisteille, jotka ovat tiputtaneet palan munkkipossua lokkien syötäväksi aurinkoisella Kauppatorilla. Fri on työskennellyt Kauppatorilla vuodesta 1948 asti ja hänellä on perspektiiviä nähdä, mistä lokkien joukkoinvaasio johtuu. “Ulkomaiset turistit ruokkivat lokkeja. Joskus vähän haukun heitä siitä. Suomalaiset ovat vihdoin ymmärtäneet, ettei lokkeja saa ruokkia.”

Kommentaarid
(Külastatud 353 korda, 1 külastust täna)