Taimaalt tuleb tänavu Soome vähem marjakorjajaid, hind tõuseb

Igal aastal tuleb Taimaalt Soome tuhandeid marjakorjajaid, aga tänavu tuleb neid mõnevõrra vähem, mistõttu metsamarjade hind tõuseb.

Tai marjakorjajad on seni aidanud hoida Soomes metsamarjade hinna madalal. Käesoleval aastal aga jääb Tai marjakorjajate arv Soome välisministeeriumi hinnangul tunduvalt alla 3000. Varasematel aastatel on marjakorjajaid olnud üle 3500, vahendab Kauppalehti.

Marjade hind on langenud kolm aastat järjest ja tänavu on olnud raske korjajaid värvata, ütles Kainuus tegutseva marjaettevõtte Kiantama Oy juht Vernu Vasunta. Ta lisas, et paljud teatasid juba möödunud aastal, et tänavu enam ei tule, peavad aasta vahet ja vaatavad, kuidas hind muutub.

Kiantama toob tänavu Taimaalt Soome metsadesse marju korjama 350 inimest. Möödunud aastal oli korjajaid 500.

Peamine põhjus marjakorjajate kadumisel on viimastel aastatel olnud head mustikasaagid, mis on hinna alla toonud. Kui korjad päevas keskmiselt 60 kg mustikaid, siis on suur vahe, kas saad ühe euro või 1,5 eurot kilo pealt. Kui tulud kukuvad 30 protsenti, paneb see paljusid mõtlema.

Kiantama korjajad teenivad paari kuuga keskeltläbi 6500 eurot, millest kätte jääb 3500 eurot.

Tänavu on saak keskmine, mistõttu on oodata, et hinnad tõusevad. Hinnatase tõuseb, sest nõudlus püsib endine. Pakkumine aga väheneb kahel põhjusel: saak on kehvem ning korjajaid on vähem.

Kiantama kavatseb taimaalaste väiksemat arvu korvata Ukrainast saabuvate korjajatega. Kainuu piirkonnas peaks mustikad valmis saama augusti alguses. Lõuna-Soomes valmivad mustikad juuli lõpus. Võrreldes varasemaga on tänavu saak pisut hilisem.

Thaimaasta saapuu aiempaa selvästi vähemmän marjanpoimijoita – “Hintataso nousee väistämättä”

Marjayhtiöillä on ollut suuria vaikeuksia houkutella thaimaalaisia poimijoita tänä kesänä. Tilanne näkyy pian myös marjanostajan kukkarossa.

Kommentaarid
(Külastatud 391 korda, 1 külastust täna)