Suur muutus: Soomeski võib rikkaks saada

Kui varem arvati, et Soomes võib rikkaks saada ainult läbi suure päranduse või rikka naisega abielludes, siis nüüd on suhtumine muutunud. Noored leiavad, et Soomeski võib rikkaks saada.

Õnneks noored enam ei arva, et raha on võimalik teenida ainult magistrikraadiga ja suurde ettevõttesse tööle minnes, räägib Aalto ülikooli rahanduse professor Vesa Puttonen. Nüüd on läinud moodi, et noored loovad ise ettevõtteid. Soov riske võtta on suurenenud ja see on tekkinud noorte andi algatusel. See on täiesti uus nähtus ja väga positiivne, leiab Puttonen.

Äärmusliku näitena toob Puttonen mobiilimängufirma Supercell asutajad, kes lõid mõne aastaga 10 miljardi dollarilise väärtusega ettevõtte. Asjaolu, et selline asi on üldse Soomes võimalik, on võrreldes varasemaga suur muutus.

Puttonen ja börsiühingu juht Sari Lounasmeri tõid Taloussanomate kaudu välja kuus võimalust rikastumiseks:

1. Muuda oma idee ettevõtteks

Ettevõtjana edu saavutamine ning rikastumine eeldab loomulikult head ideed ja ettevõtlikku vaimu ning lõpuks oma ettevõtte rahaks tegemist.

Puttonen lisab, et enamasti eelneb ettevõttest raha saamisele terve elutöö. See õnnestub aga harva. Puttonen lisab, et kui mõni ettevõtmine ei õnnestu, pole see maailma lõpp, vaid alati saab millegi muuga uuesti alustada.

2. Pane raha kasvama aktsiatesse

Aktsiatesse investeerimine tähendab seda, et paned raha mõne teise inimese ettevõttesse. Sellisel moel rikastumine võtab aega, aga kui pikalt nõnda raha kõrvale panna, siis võib lõpuks koguneda kenake summa. Rusikareegel on selline, et 15% tootluse juures kahekordistub kapital 5 aastaga.

Helsingi börsi tootlus on viimase 100 aasta jooksul olnud keskmiselt 10% aastas eeldusel, et kogu omanikutulu on uuesti investeeritud börsile. Arvestades seda võib Soome börsil investeerides saada miljonäriks 50 aastaga, kui panna igal aastal 1000 eurot börsile ja mitte midagi sealt välja võtta ning jätta inflatsioon arvestamata.

Teine võimalus on võtta börsil suurem risk ja investeerida ainult nendesse aktsiatesse, millel on lootust tõusuks.

3. Hakka kinnisvarainvestoriks

Kui ei soovi võtta suurt riski, siis võib investeerida kinnisvarasse, aga seegi võtab aega. Kõige lihtsam on investeerida fondide kaudu, aga seegi maksab.

Üks võimalus on osta ise kinnisvara, aga siis peab olema kindel, et see on perspektiivses piirkonnas, kus on võimalik leida maksujõulisi üürnikke.

Korteri ostmisel võib kasutada laenuraha, aga seal peab jälgima intressi suurust. Kui majandusel läheb hästi, siis tööpuudus väheneb ja maksujõulisi üürnikke tuleb juurde.

4. Ametialane karjäär

Üks võimalus rikastuda on jätkuvalt töö mõnes edukas ettevõttes ning juurdepääs võtmeisikutele mõeldud aktsiaoptsioonidele ning muudele boonustele. Kui ametialaselt läheb hästi, siis võib rikastuda ka erinevate preemiapakettide kaudu. Puttonen soovitab minna tööle valdkonda, kus läheb hästi, siis jääb raha kõrvalepanemiseks.

5. Mine osanikuks sõbra firmasse

Kui endal head ideed pole, aga sõbral on, siis võid investeerida sõbra firmasse kohe algusfaasis.

Paljud tuntud miljonärid on alustanud nõnda, et pannud raha oma tuttava ettevõttesse kohe selle alguses. See on väga suur risk, aga näitab, et alati ei pea kõike ise tegema.

6. Küsi osalust oma tööandjalt

Alati võib küsida osalust oma tööandjalt isegi siis, kui ei kuulu firma võtmeisikute hulka. Kui tegeled firmas näiteks tootearenduse või mõne muu olulise valdkonnaga, siis võid küsida suurema palga asemel firmas osalust.

Paljudel ettevõtetel on olemaks töötajate jaoks eri motivatsioonipaketid.

Kommentaarid
(Külastatud 295 korda, 1 külastust täna)