Soomes on üha levinum polüamooria

Soomes on üha levinud suhtetüüp, kus ühel mehel või naisel on korraga mitu suhet.

Näiteks 23-aastasel Tampere üliõpilasel Jari Särkinenil on korraga kaks pruuti – üks on ameeriklanna, kellega ta tutvus aasta tagasi. Naisel on kihlatu ka kodus USA-s. Samuti on Särkinenil teine pruut Soomes, kellega ta tutvus tänavu märtsikuus. Särkineni suhted meenutavad tavalist suhet, sest korraga käib ta ühe pruudiga, vahendab Helsingin Sanomat.

Erinevus tavalisest suhtest on see, et kumbki osapool võib vabalt käia ka kellegi teisega. Särkineni meelest on see täiesti loomulik.

Polüamooria ühendab endas kreekakeelse sõna poly – mitu ja ladinakeelse amor – armastus.

Sihtasutuse Sexpo juhi Tommi Paalaneni väitel või polüamooria tähendada mistahes suhtetüüpi, mis ei mahu Lääne kultuuriruumi traditsioonilistesse raamidesse. Lääne kultuurile on omane saripolügaamia, kus suhted vahelduvad ja enne järgmisse suhtesse sisenemist tehakse eelmisega lõpparve. Pealtnäha ollakse abielus ühe inimesega, aga selle taustal on palju petmisi ja mahajätmisi.

Korraga mitmes suhtes olevad inimesed tahavad seda traditsiooni muuta. Nad loobuvad petmisest ja mahajätmisest ning on arvamusel, et inimesel võib korraga olla mitu suhet.

Polüamooria leviku kohta Soomes täpsed andmed puuduvad, aga rahvastikuliidu Finsex-uuringu põhjal pole monogaamia Soomes nii levinud kui arvatakse. Ligi kolmandikul soomlastest on elus olnud perioode, kus on korraga olnud mitu suhet. Neist osa on seotud petmisega, aga osa kokku lepitud tegevusega.

Paalaneni arvates on polüamooria muutumas järjest levinumaks. 2000ndatel aastatel on noorte hulgas levinud ebatraditsioonilised suhtevormid. Paljude jaoks on paarisuhe jätkuvalt parim kooselu vorm.

Paljud soomlased on valinud aga teise tee. Näiteks kultuurialal töötav 32-aastane Anna ütleb suhte alguses kohe välja, et ei otsi traditsioonilist suhet. Seoses polüamooriaga on levinud palju eelarvamusi, näiteks selline, et sellises suhtes mehed tahavad seksida võimalikult paljude naistega. Tegelikult on tegemist küllalt tavalise suhtega. Anna arvates on maailmas palju rohkem armastust, kui inimesed armastavad paljusid inimesi. Selle asemel, et inimesi lahterdada, võiks armastada kõiki ühtemoodi.

Mitme suhte puhul on inimesel palju rohkem vabadust ja ei pea kogu aeg kellelegi ette kandma, kellega on parasjagu milline suhe. Teisalt on meeldiv, kui oma elust võid rääkida kellele iganes.

Mitme suhte puhul kaob ära mõtteviis „sina oled minu oma”. Sellises suhtes saab partnereid armastada sellisena nagu nad on, isegi siis, kui nad teevad midagi sellist, mis ei meeldi. Neil on ka selleks vabadus.

Polüamooria juurde kuulub ausus – kõik teavad, mis suhted on parasjagu käimas ja midagi pole vaja teise eest varjata. See sõltub muidugi olukorrast, kui palju ühele või teisele inimesele räägitakse. Armukadedust on ka vähem, kui üks teab, mida teine teeb.

Mitme suhte puhul on sama lugu nagu sõpradega – mida rohkem neid on, seda rikkam on elu. Samas ei kao armukadedus päriselt kuhugi, aga see pole suhtes enam määrav.

23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

Kun Jami Särkinen ihastuu uuteen ihmiseen, hän käyttäytyy kuin kuka tahansa. Ensiaskeleet on otettava rauhallisesti, vaikka tekisi mieli syöksyä suin päin suhteeseen. Aivan aluksi täytyy tietysti selvittää, onko uudella jutulla mahdollisuutta syventyä. Haluatko lukea koko artikkelin? Hyödynnä maksuton tutustumistilaus, niin pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita:

Kommentaarid
(Külastatud 950 korda, 1 külastust täna)