Soomes surevad linnupojad massiliselt nälga

Tänavuse jaheda ilma ja putukate vähesuse tõttu surevad Soomes linnupojad pesades massiliselt nälga.

Külma ilma tõttu kannatavad nii pesakastides kui avatud pesades pesitsejad. Olukord pole lootusetu, kuna näiteks tihased pesitsevad mitu korda aastas, vahendab Yle.

Yle loodustoimetaja Risto Salovaara avastas Pirkanmaal Lempääläs oma suvilas pesakaste kontrollides esiteks seda, et pesakastides on lindude pesategemine tavapärasest kaks nädalat hilisem. Teist korda kontrollides avastas ta enda jaoks seninägematu asja: nimelt oli pesades erakordselt palju surnud linnupoegi.

Tegemist polnud mõne üksiku pesakastiga. Paljudes tihaste ja kärbsenäppide pesades olid surnud pojad, mõnes lausa terve pesakond. Osa pesadest oli maha jäetud. Neis olid välja haudumata munad ja täiesti külmad, seda mitu nädalat järjest.

Külm kevad ja suve algus on olnud lindudele ebasoodsad, kuna putukaid ja muud toitu on vähe. Sääskede väike hulk on inimeste jaoks hea, aga lindudele halb. Samas pole sääsed lindude jaks ainus ja peamine toit – tähtsamad on muud putukad. Lendavaid putukaid on tänavu väga vähe. Seetõttu on linnupojad jäänud pesades nälga.

Külma tõttu on kannatanud ka avatud pesades pesitsejad nagu linavästrikud, lehelinnud ja vindid. Paljud pesad on metsa all läbi vettinud.

Samas pole olukord lootusetu. Paljud linnud teevad pesa mitu korda. Inimestel on soovitav oma pesakastid üle vaadata, et sinna poleks jäänud surnud linde või mahajäetud mune. Pärast pesakastide puhastamist saavad linnud sinna uuesti pesa teha. Näiteks tihased võivad pesa teha aasta jooksul koguni kolm korda ja saada uued pojad.

https://yle.fi/uutiset/3-9700041

Kommentaarid
(Külastatud 1,494 korda, 1 külastust täna)