Soomes sünnib rekordiliselt vähe lapsi, mure heaoluühiskonna pärast

Soomes sünnib rekordiliselt vähe lapsi, mille peale küsib professor, kes hakkab tulevikus heaoluühiskonda ülal pidama.

Statistikaameti andmetel langes Soomes sündivus aasta esimese viie kuu jooksul võrreldes möödunud aasta sama ajaga lausa seitse protsenti. Terviseinstituudi andmetel jääb tänavu sündivus Soomes alla 50 000 piiri ehk langeb allapoole 1868. aastal valitsenud nälja-aastat. Soomes on sündivus langenud juba seitsmendat aastat järjest, vahendab MTV.

Terviseinstituudi teadusprofessori Mika Gissleri sõnul sünnib käesoleval aastal Soomes umbes 49 000 last. Nii väikest sündide arvu pole registreeritud alates 1868. aastast, mil valitses nälg ja soomlasi oli palju vähem kui praegu.

Professori arvates trend jätkub vähemalt lähiajal. Surnuid on rohkem kui sündinuid ja rahvastik väheneb. Sel on aga kurvad tagajärjed Soome heaoluühiskonnale: tulevikus pole neid, kes maksaks kinni heaoluteenused ja pensionid.

Üks sündivuse vähenemise põhjus on ebakindel majanduslik olukord. Eriti oluliselt vähendavad sündivust Soomes läbiviidavad kärped. Soomes on viimasel ajal otsustatud vähendada toetusi, piirata lapsehoidu ja kärpida hariduskulusid, mis mõjub pärssivalt sündivusele ja viljakusele.

Kommentaarid
(Külastatud 213 korda, 1 külastust täna)