Soome uus postiseadus: kiri võib hilineda nädala

Soome uue postiseaduse kohaselt võib kiri hilineda nädala ja saadetistele pole pandud mingeid tähtaegu.

See tähendab, et kirjad ja muud saadetised tuleks aegsasti teele panna. Uue postiseaduse järgi peab suurem osa saadetisi olema kohal alles viiendaks tööpäevaks, vahendab Ilta-Sanomat.

Uus postiseadus jõustub sügise algul ja selle järgi muutub kirjade ja kaartide liikumine aeglasemaks. Nii sünnipäeva- kui jõulukaardid tuleks seega edaspidi aegsasti teele panna.

Uue seaduse järgi peavad pooled saadetised olema kohal neljandal tööpäeval ja 97 protsenti saadetistest viiendal tööpäeval. Seega näiteks reede õhtul posti pandud kiri võib kohale jõuda alles nädala pärast või isegi hiljem, kui see jääb lubatud kolme protsendi sisse.

Soome Posti esindajate väitel pole edaspidi seega mingit ajalimiiti, millal saadetised peavad kohal olema. Täpset ajalimiiti ei sätesta ka praegu kehtiv seadus, aga praegune seadus on uuega võrreldes karmim. Praegu kehtiva seaduse järgi peab 95 protsenti kirjadest kohal olema teisel tööpäeval. Kolmandal päeval peab olema laiali jagatud 98 protsenti saadetistest.

Muutus puudutab tavalisi markidega varustatud kirju, mis moodustavad kõigist kirjadest ainult 4 protsenti. Ettevõtete saadetud kirjadele aga pole kehtestatud mingeid ajalimiite ei praeguses ega uues seaduses. Pankade, kindlustusseltside ja muude asutuste kirjad jõuavad kohale nii kiiresti nagu need ettevõtted on postifirmaga kokku leppinud. Enamik ettevõtete posti liigub nn economy graafiku järgi, mis tähendab kolme tööpäeva.

Soome postifirma Posti tööd on viimasel ajal palju kritiseeritud seoses saadetiste hilinemisega. Ajakirjanduses esile kerkinud juhtumid on aga üksikud ja küllalt harvad. Tegemist on tuhandikuga kõigist saadetistest või isegi veel väiksema osaga. Samas on kirjade venimine tekitanud palju pahameelt. Nii ei saanud üks ohvitser kätte kutset iseseisvuspäeva ametikõrgenduse andmise kohta, mistõttu ei osanud ta kohale minna. Hiljuti oli juhtum, kus kõik inimesed ei saanud õigeks ajaks kätte kutset lapse matustele.

Uusi postilaki: Kirje voi viipyä jopa viikon eikä joka lähetykselle ole mitään aikarajaa

Näillä näkymin alkusyksystä voimaan tuleva uusi postilaki sallii nykyistä selvästi hitaamman kirjeiden ja korttien kulun. Niin syntymäpäivä- kuin joulukortitkin ja etenkin viralliset postit on syytä alkaa lähettää hyvissä ajoin. Uuden lain mukaan puolet postimerkillisistä lähetyksistä pitää olla perillä viimeistään neljäntenä arkipäivänä niiden lähettämisestä ja 97 prosenttia viidentenä arkipäivänä.

Kommentaarid
(Külastatud 924 korda, 1 külastust täna)