Soome ülemkohus vabastas aumõrva kavandanud iraagi mehe süüdistusest

Soome ülekohus vabastas täna Iraagist pärit mehe aumõrva ettevalmistamisega seotud süüdistusest.

Mees oli palunud oma pojal vajaduse korral tappa oma õde pere maine päästmiseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Enne seda oli mees oma õde korduvalt ähvardanud nii tapmise kui vägivallaga.

Prokurör Eija Velitski ütles, et Iraagist pärit mees oli ähvardanud oma õe tappa pärast seda, kui tüdruk oli 2015. aasta aprillikuus kodust ära jooksnud. Enne seda sai ta kodus karistada, kuna oli pärast koolipäeva veetnud aega oma sõpradega ilma kodustelt luba küsimata.

Pereisa oli käskinud süüdistuse järgi oma täiskasvanud pojal tappa vajadusel õde pere maine päästmiseks. Isa oli selleks ajaks juba naasnud Iraaki.

Mees oli kirjeldanud erinevaid tapmise viise nagu pussitamine, tulistamine, näljutamine, söötmine ja matmine. Lisaks oli juttu näo moonutamisest.

„Kui ma ta kätte saan, siis tapan kohe ära. Oi Jumal, kui ma ei tapa teda. Kui ema on tapmise vastu, siis tapan ka tema. Mind ei huvita, kui lähen selle eest vangi,” kirjutas mees ühes kirjas.

Helsingi kohus mõistis mehele kuriteo ettevalmistamise eest üle kahe aasta pikkuse reaalse vanglakaristuse. Helsingi ringkonnakohus leevendas karistust ja mõistis mehele vägivalla eest kuue kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse.

Ülemkohus aga vabastas mehe süüdistusest põhjendusel, et mees oli oma kirjades väljendanud lisaks ähvardustele ka muret oma õe pärast. Mees oli ka teisi sarnaselt ähvardanud ning varem ka oma õde. Mees väitis, et ei mõelnud seda tõsiselt.

Ülemkohus leidis, et mehe ähvardused polnud piisavalt tõsiseltvõetavad, et väita, et ta tõesti plaanis oma õe ära tappa. Kohus võttis arvesse ähvarduste olemust ja nende suurt erinevust. Seetõttu vabastas kohus mehe kuriteo ettevalmistamisega seotud süüdistusest.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005279510.html

Kommentaarid
(Külastatud 313 korda, 1 külastust täna)