Soome tüdruk sai õues taimega kokku puutudes rasked põletushaavad

Hämeenlinnas elav 4-aastane Kira sai omale rasked põletushaavad tuttava väljanägemisega taime juures mängides. Pärast tuli välja, et tegemist oli karuputkega, mis tekitas kehale sügavad põletushaavad.

Nimelt reageerib karuputke seest tulev mahl päiksevalgusega ja tekitab kehale põletusi, vahendab Iltalehti.

Kira ema rääkis, et teadis küll varem karuputke ohtlikkuse kohta, aga ei osanud arvata, et asi nii hull on, enne kui ise seda nägi. Tõenäoliselt ei puutunud tüdruk taimega isegi kokku – piisab, kui taimest lihtsalt lähedalt mööda minna ja taimemahla särgi peale valgub.

Kira oli tavalisel kombel mänginud koduhoovis ja suvilas, kuni ema märkas tema kehal plekki. See nägi välja nagu põletushaav. Kuivõrd lapsel midagi muud häda polnud, siis ei pööratud sellele tähelepanu ja arvati, et küllap sai saunas põletada.

Vaevused aga ägenesid järgmisel päeval, kui paistis päike. Karuputke mahl hakkas reageerima päiksevalgusega. Isa võttis tüdrukul särgi seljast ja hüüdis, et tüdruk põleb. Vanemad viisid lapse kohe arsti juurde. Tüdruku keha oli täis põletushaavade sarnaseid plekke.

Arsti juures tuvastati, et tegemist on karuputke tekitatud keemiliste põletustega. Raviks kasutati valu tekitavat naha eemaldamist. Laps sai lisaks antibiootikume.

Mõni päev hiljem aga ägenesid vaevused veelgi. Kõik haavad olid põletikulised ning laienesid. Haavad hakkasid vedelikku välja ajama ja haisesid.

Kira on vaevustest toibunud üllatavalt hästi, haavad on hakanud paranema ja pere plaanib minna puhkusereisile.

Karuputk on ohtlik, sest selle mahl tekitab päiksevalgusega reageerides nahale põletushaavade sarnaseid haavu, mis paranevad halvasti ja võivad jätta püsivaid arme. Tundlikud inimesed võivad saada allergilisi lööbeid juba taime lähedal viibimisest.

Esmaabiks tuleb saastunud kohta hoolikalt pesta ja siis kinni siduda, et see päiksevalgusega kokku ei puutuks.

Karuputk. Kujutis: internet.
Kommentaarid
(Külastatud 994 korda, 1 külastust täna)