Soome mees ajas metsast välja tooreid murakaid korjanud marjulised

Lapimaal Tervolas elav mees läks laupäeval murakaid korjama ja ehmatas ära, kui nägi, kuidas tundmatud mehed korjavad täiesti tooreid murakaid. Ta ajas mehed metsast välja.

Kohalik mees Matti Veijola rääkis, kuidas Tervola küla rahvas on sealt igal aastal marju korjanud. Tippajal on korraga metsas olnud mitukümmend inimest ja igaüks on saanud kümneid liitreid marju, vahendab Ilta-Sanomat.

Veijola ütles, et kellelgi pole midagi korjajate vastu, kui korjatakse õieti ja valmis marju. Laupäeval oli aga olukord teine. Ta läks koos oma naisega murakasohu vaatama, kas marjad on juba küpsed. Ent tema üllatus oli suur, kui ta nägi soo peal nelja meest, kes olid korjanud kümneid liitreid täiesti tooreid marju.

Kui kohalik mees korjajatele lähenes, siis püüdsid nood kiiresti lahkuda, aga nende marjaämbritesse õnnestus sisse piiluda. Seal olid ainult väga toored marjad koos vartega. Kohalik mees näitas oma ämbrist teistele, milliseid marju tuleks korjata ning küsis, kustkandist mehed on, aga neilt ei õnnestunudki midagi teada saada. Mehed olid tooreid marju jõudnud korjata mitu suurt kilekotitäit.

Mõne aga pärast tuli metsa veel üks grupp korjajaid, kes kasutasid 40-50 cm laiust marjakombaini. Sellisesse läksid samuti kõik marjad. Kohalik mees Matti Veijola saatis noodki metsast välja. Üks metsa tulnud korjajatest ütles, et on Soomes esimest päeva ja palus andeks.

Looduskaitsekeskuse töötaja Kauko Salo ütles, et tooreste murakate korjamine taimele kahju ei tee, kui just taimi koos juurtega välja ei tirita. Muidu kasvatab taim igal aastal uued võrsed, mille külge tulevad marjad.

Kommentaarid
(Külastatud 1,888 korda, 1 külastust täna)