Soome eurovolinik: pagulastest keelduvaid riike võiks trahvima hakata

Soomlasest eurovolinik Jyrki Katainen pakkus välja, et pagulaste vastuvõtmisest keelduvatele riikidele võiks teha iga päev trahvi kümnete miljonite eurode ulatuses.

Euroopa Liidus on ainult Kreeka ja Soome täitnud kõik pagulaste vastuvõtmist puudutavad nõuded. Mõned riigid nagu Ungari, Tšehhi, Slovakkia ja Poola on olnud pagulaste vastuvõtmise vastu. Samas on need riigid saanud ise Euroopa Liidult miljardeid eurosid abiraha.

Katainen ütles, et idapoolsete riikide hoiak tuleb suurest islami-vastasusest. Tema sõnul on Euroopa Liidus lausa selliseid peaministreid, kes ei salli islami usku. See on nende jaoks piisav põhjus, et mitte jagada näiteks Itaalia koormust pagulaste koolitamisel.

Katainen tuletas meelde, et Euroopa Liidul on võimalik pagulastest keelduvate riikide suhtes algatada rikkumismenetlus. See võib tähendada trahve, mis ulatuvad päeva kohta kümnete miljonite eurodeni. Trahvide eesmärk on muuta suhtumist. Katainen avaldas samas lootust, et trahvideni asi ei jõua.

Need riigid, kes oma kohustusi seoses pagulastega ei täida, sõidavad jänest ja ei järgi mängureegleid. Jänestele makstavad toetused on Euroopa Liidus muutunud pinnuks silmas. Järjest enam avaldatakse survet, et lõpetada pagulastest keelduvatele riikidele eurotoetuste maksmine.

Kommentaarid
(Külastatud 233 korda, 1 külastust täna)