Soome ettevõte töötas välja plastikuvabad joogitopsid

Soome puidutööstuse ettevõte Kotkamills Oy töötas välja plastikuvaba kartongi, millest on võimalik valmistada joogitopse ja muidu toidupakendeid.

Kartongi on juba tellinud Norra kalatöötlejad ja Saksa šokolaaditehas, vahendab Yle.

Huvi on uuendusliku ning looduses täielikult laguneva toote vastu väga suur. Nii näiteks tehakse sellest Norras kalapakendeid, Soomes ja Rootsis aga kiirtoidupakendeid. Saksas tehakse sellest šokolaadipakendeid, ütles ettevõtte juht Markku Hämäläinen.

Plastikuvaba kartongi saab kasutada näiteks burgerite pakkimiseks, kuna seda on töödeldud ainega, mis takistab rasva ja niiskuse imendumist. Kartongi omapära on omakorda selles, et see ei sisalda PFC- ehk fluorokemikaale. PFC on sarnane tefloniga, seda kasutatakse laialdaselt toidupakendite tootmises, aga sel on tuvastatud vähki tekitav toime. Soome firma toote puhul on papp muudetud vetthülgavaks nii, et see ei kujuta ohtu tervisele.

Samal meetodil toodab Kotkamills paksemat kartongi kastide jaoks, millega on võimalik loobuda PE-plastikust valmistatud toidukastidest. Kartongist on võimalik toota näiteks pesupulbripakendeid. Kui niiskus ei tule kartongist läbi, püsib pulber kuiv.

Praegu teadaolevalt Kotkamillsi poolt välja töötatud kartongi mitte kusagil mujal maailmas ei toodeta, kuigi rasva ja vett hülgav paber on juba varem välja töötatud.

Topsikartongist paksem kastikartong on kliente isegi rohkem huvitanud, mis on ettevõtte jaoks suur üllatus. Õhemast kartongist joogitopsid aga sobivad eriti hästi kohvi ja koolajookide jaoks.

Suomalainen yritys teki sen – kahvin, rasvan ja oluen kestävät muovittomat ihmepahvit lähtevät maailmalle: “Kiinnostus on valtavaa”

Kartonkia on jo tilattu esimerkiksi Norjaan pakastekalarasioiksi ja Saksaan suklaarasioiksi.

Kommentaarid
(Külastatud 282 korda, 1 külastust täna)