Paljud soome mehed jäävad lastetuks, kuigi tahaks sarnaselt naistega väga last saada

Soome mehed tahaksid lapsi, aga neil on raske luua sobivat paarisuhet. See ongi peamine põhjus, miks paljud soome mehed jäävad lastetuks, vahendab Helsingin Sanomat.

Mehed kirjeldavad lastetut elu väga üksildasena. Või veel hullemini – meeleheitena. Mõni soome mees on juba kümme aastat last igatsenud, aga ilma erilise eduta. Mehed tahavad peret, et olla kellagagi koos ning kellegi eest hoolitseda. Mehed tunnevad, et elu eesmärk on pere loomine, mistõttu üksi elamine on eriti kole.

Tänapäeval jääb üha enam soomlasi lastetuks ning üha rohkem on lastetuid mehi. 45-aastastest meestest oli 2013. aasta lõpus statistikaameti andmetel lastetuid ligi 28 protsenti. Samaealistest naistest oli lastetuid 19 protsenti. Enamus neist meestest jääbki lastetuks, sest üle 40-aastastest meestest saavad esimese lapse vaid mõned üksikud.

Peamine meeste lastetuse põhjus on sobiva elukaaslase puudumine. Meestel on laste saamine eriti tihedalt seotud paarisuhtega. Selles pole midagi imelikku, sest näiteks naine võib lapse hankida ka üksi viljakusravi abil, mehel pole see võimalik. Mehi aitaks võimalus üürida emakat. Mehed kurdavad, et kõik peale üksikute meeste saavad omale lapsi lubada.  Osal juhtudel pole isegi paarisuhtest abi, kui naine lapsi ei taha. Paarisuhtes on enamasti naine see, kes otsutab, kas laps tuleb või mitte.

Soomes on teiste Põhjamaadega võrreldes lastetust kõige rohkem. Kõige rohkem on lastetuid põhiharidusega meeste hulgas.

Moni mies jää lapsettomaksi, vaikka vauvakuume voi olla yhtä voimakas kuin naisella – Jaakko Leimio, 34, kaipaa lasta epätoivoisesti: “Olen tätä itkenytkin”

Yksinäisyys. Sillä sanalla Jaakko Leimio kuvaa sitä, ettei hänellä ole lapsia. On toinenkin sana: epäonnistuminen. Tai vielä vahvemmin: epätoivo. Leimio on tiennyt melkein kymmenen vuotta, että haluaa perheen. Tunne vain vahvistui kolmekymppisenä – osin siitä syystä, että isoveli sai lapsen. Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentaarid
(Külastatud 703 korda, 1 külastust täna)