Oma õde ahistanud Iraagi mees saadetakse Soomest välja

Soome kõrgeim kohus otsustas, et oma õde ahistanud Iraagi mees saadetakse Soomest välja.

Kõrgeim kohus leidis, et nõndanimetatud auvägivald tähendab Soome põhiseaduse väärtuste eiramist, vahendab Helsingin Sanomat.

Möödunud aasta märtsikuus mõistis kohus mehele oma õe ahistamise eest poole aasta pikkuse tingimisi vanglakaristuse ning migratsiooniamet otsustas mehe Iraaki tagasi saata. Mees kaebas asja edasi. Nüüd tegi kõrgeim kohus otsuse mees välja saata.

Meest süüdistati ka oma õe mõrva ettevalmistamises, aga seda ei suudetud ära tõestada.

Iraagi mees saabus koos oma ema ja õega Soome 2010. aastal, kui ta oli 16-aastane. Enne seda Soome elama tulnud isa lahkus Iraaki 2012. aastal, kui vanemad läksid lahku.

Mehe arvates oli väljasaatmise otsus vastuolus Euroopa inimõigustega, kuna tema kuritegu polnud tõsine. Mees lisas, et pani kuriteo toime noorena, mil ta polnud veel jõudnud endas selgusele. Ta olevat pärast seda õega ära leppinud.

Kohus aga leidis, et mees oli siiski oma õde korduvalt käte ja jalgade ning vesipiibu toruga löönud, samuti tirinud õde juustest. Mees põhjendas oma tegu sellega, et õde ei tahtnud talle alluda ja tema kultuuri kohaselt oli tal õigus õde lüüa.

Kohus küll tunnistas, et mees on noor, tal on Soomes sõpru ja ta on alustanud õpingutega, aga teisest küljest on Soome end sidunud lepetega, mis keelavad naiste vastase vägivalla. Samuti leidis kohus, et Iraaki naasmine pole mehe jaoks ohtlik.

Siskoaan perheen kunnian takia pahoinpidellyt mies karkotetaan Irakiin – korkein hallinto-oikeus otti tiukan kannan kunniaväkivaltaan

Sisartaan perheen kunnian takia pahoinpidellyt mies karkotetaan Suomesta. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan perheen sisäinen, kulttuurisiin syihin perustuva väkivaltainen käytös osoitti piittaamattomuutta sellaisia arvoja kohtaan, joita turvataan sekä Suomen perustuslaissa että Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa. Karkottamisesta päätti Maahanmuuttovirasto (Migri) maaliskuussa 2016 sen jälkeen, kun nuori mies oli tuomittu Helsingin hovioikeudessa kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen siskonsa pahoinpitelystä.

Kommentaarid
(Külastatud 513 korda, 1 külastust täna)